8. Pokladno jahanje općine Oriovac

Stari običaji pokladnog jahanja oživljeni su protekle subote u općini Oriovac i na ulice izmamili brojne mještane. Velik odaziv jahača od Zagreba i Varaždina do Iloka, njih preko 60 točno u podne ispred župne crkve sv. Emerika službeno je započelo program Pokladnog jahanja, mainestacije koju Općina Oriovac čuva od zaborava i organizira već 8 godina. Ondje su ih dočekali predstavnici Općine, Županije i Udruga vinogradara i voćara koja im je pripremila kratku okrijepu.
Lijepo vrijeme okupilo je tako i mnoštvo mještana, a izumiranjem ovakvih običaja u cijeloj Slavoniji, ovo je pokladno jahanje idealna prilika i atrakcija onim najmlađima koji su priliku koristili za upoznavanje ovih plamenitih životinja.
Povezujući i ostala mjesta u općini, konjanici su se zaputili u smjeru zapda pri čemu su ih dočekali mještani Kujnika ispred svog društvenog doma, a potom u centru Lužana te kod obitelji Ivić i na samom koncu u Živikama kod obitelji Kerekević na njihovom Turističkom obiteljskom gospodarstvu. Ondje su ih dočekale prave slavonske delicije jer je obitelj Kereković upravo po tome prepoznatljiva.

Izvor: oriovac.hr

You may also like...