9 milijuna kuna za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

U Ministarstvu poduzetništva i obrta danas je održana konferencija za medije na kojoj je ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras predstavio novootvoreni javni poziv „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ kojim se na raspolaganje stavlja 9 milijuna kuna. „ Potaknuti dobrim iskustvima prijašnjih godina i ove smo godine odlučili izdvojiti sredstva za stipendiranje učenika koji se odluče školovati u deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

| Javni poziv

U zadnje tri godine Ministarstvo poduzetništva i obrta zajedno sa zainteresiranim Udruženjima obrta stipendiralo je ukupno 1064 učenika te je samo  Ministarstvo ukupno izdvojilo 6,39 milijuna kuna.  Cilj nam je i ove godine nastaviti s poticanjem učenika srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima, rasteretiti troškove obrazovanja obitelji učenika i u konačnici osigurati kvalitetno obrazovane kadrove koji će potaknuti zapošljavanje u obrtima i samozapošljavanje u obrtništvu“, izjavio je ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras.

Konferenciji su prisustvovali učenici prošlogodišnjeg stipendiranja, Sara Cigetić i Ivan Trbušić, koji su prenijeli svoja pozitivna iskustva stipendiranjem te pozvali učenike da se prijave na otvoreni natječaj. „Stipendiranje mi je puno pomoglo tijekom obrazovanja, posebice mojim roditeljima koji su se  na taj način financijski rasteretili. Preporučio bih učenicima da se prijave na natječaj koji će im donijeti pozitivna iskustva“, poručio je Ivan Trbušić, učenik prošlogodišnjeg stipendiranja.

Cilj je ovim javnim pozivom svim učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja, ukoliko zadovoljavaju uvjete, dati jednaku mogućnost apliciranja za stipendije. Deficitarnim zanimanjima se prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje smatraju: autolakirer, autolimar, bravar, dimnjačar, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, pekar i drugi. Stipendija će se dodjeljivati i za druga obrtnička zanimanja koja na svom području područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odredi kao deficitarna( npr. Frizer na otocima). Mogu se prijaviti učenici koji su državljani Republike Hrvatske i koji imaju prebivalište na području RH te imaju status redovitog učenika sukladno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Prilikom bodovanja prednost će imati učenici slabijeg materijalnog statusa, boljeg školskog uspjeh, učenici koji su osvojili mjesta na međunarodnom i domaćem natjecanju i slično. Mjesečni ishod stipendije iznositi će 750 kuna po učeniku za školsku godinu 2015./16. Ovim javnim pozivom planira se dodijeliti tisuću stipendija.

Izvor: Ministarstvo poduzetništva i obrta

You may also like...