Čaglinski osnovnoškolci uključili se u regionalnu kampanju ,,Svojem psu smiješ reći sve… osim zbogom”

Učenici čaglinske Osnovne škole uključuju se u različite aktivnosti, kampanje i natjecanja gdje bilježe i postižu brojne uspjehe i vrhunske rezultate. Tako su se čaglinski osnovnoškolci uključili i u regionalnu kampanju ,,Svojem psu smiješ reći sve… osim zbogom”. Tom kampanjom želja je podizanja svijesti o kontroli populacije pasa lutalica koju potiče Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE). Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja poslala je dopis osnovnim školama u Republici Hrvatskoj i pozvala ih da se uključe u ovu hvale vrijednu kampanju. Sudionici su bili učenici nižih razreda Matične škole i PŠ Djedina Rijeka, PŠ Ljeskovica i PŠ Ruševo. U dogovoru s ravnateljicom Slađanom Švajda i učiteljicama Željkom Peić, Gordanom Ereiz, Ivanom Razumović, Ivanom Mlakar, Blankom Hribar Čmelar i Marinom Filipović te učiteljem Željkom Jaićem i vjeroučiteljem Krunoslavom Pečurom, a pedagoginja Ljiljana Đurđević je osmislila kako na najbolji način realizirati kampanju. Završnica kampanje u čaglinskoj matičnoj školi upriličena je bila jučer, 4. listopada, na Svjetski dan zaštite životinja.
Iz Ministarstva poljoprivrede stigle su radne bilježnice za djecu, anketni listići i informativni letci osmišljeni radi podizanja svijesti o potrebi odgovornog ponašanja, zaštite i dobrobiti pasa. Radni materijali za učenike od 1. do 4. razreda pripremljeni su na zabavan i djeci lako razumljiv način te ukazuju na važnost brige za pse u skladu s postojećim propisima o zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja. No, prvo se trebalo pobrinuti za nabavku majica za učenike i učitelje – sudionike projekta. Na našu pisanu zamolbu rado su se odazvali izdavačka kuća Profil Klett, Trgovačka radnja Požeški magazin i Hrvatske šume d.o.o. Podružnica Požega. Zahvaljujući gđi Slađani Jerković Balog iz Profil Kletta, vlasniku trgovine Tomislavu Jankoviću i voditelju Uprave šuma Podružnice Požega gospodinu Marijanu Aladroviću za 87 učenika i desetak učiteljica i učitelja na adresu škole stigle su majice s otisnutim logom kampanje, slika psa s natpisom Be his hero! Također smo dogovorili posjet Veterinarskoj ambulanti u Čaglinu. Ondje su nas srdačno dočekali dr. vet. med. Izudin Džaferović i veterinarski tehničar Pavle Pavkov. Gospodin Džaferović je objasnio ulogu veterinarske službe u zaštiti, ne samo pasa, nego i ostalih životinja, načine skrbi i liječenja te zaštite životinja. Nakon toga smo obišli veterinarsku ambulantu, a učenici su postavljali zanimljiva pitanja. Također smo imali priliku vidjeti koju opremu ova ambulanta posjeduje – rekla je prof. Ljiljana Đurđević, pedagoginja u čaglinskoj Osnovnoj školi dodajući kako je veterinar Džaferović na zanimljiv način ispričao učenicima kako se veterinari specijaliziraju za liječenje raznih vrsta bolesti, isto kao što u humanoj medicini postoje liječnici specijalisti za različite bolesti.

-Vrijeme je proletjelo, a na kraju susreta smo bili počašćeni grickalicama i sokovima. Učenici i učitelji su velikim pljeskom zahvalili djelatnicima Veterinarske ambulante Čaglin i pješice se zaputili u školu, gdje je nastavljen integrirani nastavni dan – zaključila je prof. Ljiljana Đurđević.

Izvor: pozega.eu

You may also like...