• 035/221-535
  • Stjepana Radića 117, Brodski Stupnik, Croatia
  • info@lag-posavina.hr

Dan općine Sibinj: Prisjećamo se proteklih godina, ali mislimo i o onima koje tek dolaze

Svečanom sjednicom općinskog vijeća , svetom misom u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, te polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima ispred crkve i na spomeniku »Sibinjskim žrtvama« u Sibinju,  okupljeni su se još jednom s ponosom sjetili prvih žrtava jugoslavenske žandarmerije, osmorice seljaka iz sibinjskog kraja.

Na lokalnoj razini moramo raditi zajedno, u sinergiji s državnim vlastima pokretati one procese koji će zaustaviti odlazak obitelji. Na nama je da napravimo sve preduvjete, popravimo gospodarstvo i ekonomiju da se i oni koji su otišli požele vratiti. To je proces koji će trajati, ali imamo ITU mehanizam, programe ruralnog razvoja preko kojeg se povlače sredstva iz Europske unije. Svakim projektom koji dođe u našu općinu, naš kraj i Slavoniju, jedna obitelj ostaje više, ali i razvijaju svoje potencijale i gospodarske resurse, a time i zapošljavanja još većeg broja ljudi. Moramo graditi svjetliju budućnost za svoju djecu da ostanu ovdje živjeti i raditi i zasnivati svoju obitelj.- kazao je predsjednik općinskog vijeća Krunoslav Eraković.

– Prisjećamo se danas proteklih godina, ali mislimo i na one koje tek dolaze. Općina Sibinj može biti ponosna na do sada učinjeno i na zacrtane projekte. Pamtim puno lošije dane i danas je puno lakše raditi sa sredstvima. Posebno bih naglasio projekt Brod 2 koji se provodi u suradnji s Hrvatskim vodama i brodskom tvrtkom Vodovod, čime će se izgraditi 46 km kanalizacijske mreže. Očekujemo odluku za izgradnju dječjeg vrtića. Radimo za djecu od trenutka kada se rode preko jednokratne novčane pomoći, školskim kartama, igraonicama, predškolskom odgoju, jednosmjenska nastava se uvodi, stipendiramo studente. Radimo na socijalnim projektima, dobro surađujemo sa svim ministarstvima, zadovoljan sam s radom svih općinskih vijećnika i suradnika i nadam se da su i mještani zadovoljni s našim radom.- kazao je jučer načelnik općine Sibinj.

Svim stanovnicima općine Sibinj čestitao je i župan Brodsko- posavske županije koji je jučer u Sibinj došao kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović.

– Sibinjske žrtve bile su iskaz hrvatskog naroda sa željom za slobodu. Nitko nije mogao predvidjeti da ćemo imati tako trnovit put za hrvatsku državu. Danas vodimo neke druge bitke i time je općina Sibinj zajedno s ostalim čelnicima koji rade na projektima usmjerenim na razvoj gospodarstva, ostanku mladima i jačanju zajednice.

Jučer su vijence na spomenike u Sibinju položili predstavnici grada Slavonskog Broda, Brodsko- posavske županije, osnovne škole Ivan Mažuranić iz Sibinja, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i političkih stranaka.

Izvor: ebrod.net