Dodijeljene nagrade najboljim OPG – ovima

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom, šestu godinu za redom, provode projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

Ovogodišnje nagrade poljoprivrednicima uručene su 11. listopada 2019. godine na završnoj svečanosti u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici.

Prvo mjesto osvojio je OPG Mirko Bačani iz zaselka Rumenjaki u Svetom Petru Čvrstecu u Koprivničko-križevačkoj županiji koji se bavi stočarstvom i ratarstvom. Nagradu od 30.000 kuna uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Po izboru Stručnog žirija drugo mjesto i 20.000 kn osvojio je OPG Danijel Horvatić iz Stare Kapele u općini Dubrava u Zagrebačkoj županiji. OPG vodi farmu sa 150 goveda simentalske pasmine i obrađuju 70 hektara zemlje, a nagradu im je dodijelio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.
Treće mjesto pripalo je OPG-u Roberta Čondića iz Kadanovaca u Požeško-slavonskoj županiji koji će svojih 10.000 kn nagrade uložiti u svoj ranč. Nagradu mu je uručio Ivan Horvat, menadžer DM marketinga i odnosa s javnošću.
Najbolja mlada nada u poljoprivredi ove godine je OPG Katarina Peršurić Bernobić iz Peršurića u Istri koji se bavi proizvodnjom pjenušavih vina. Nagradu od 10.000 kn uručila joj je članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina. Čitatelji Večernjeg lista izabrali su svog pobjednika i proglasili OPG Ane Knezović iz Vukovarsko-srijemske županije koji se bave vinarstvom, a nagradu im je uručila Andrea Borošić, članica Uprave Večernjeg lista.

Prilikom dodjele ministrica poljoprivrede Marija Vučković je izjavila:

„Na jednom smo mjestu okupili najbolje hrvatske poljoprivrednike, čije priče i posao koji svakodnevno rade mogu biti uzor i primjer svima. Njihove vrijedne ruke dobile su još jedno priznanje. U Hrvatskoj ima još mnogo obiteljskih gospodarstava koja predano rade svoj posao i koji će se u idućim godinama naći među nominiranima. Posebno sam ponosna na sve mlade poljoprivrednike koji su ostali na selu i poljoprivredu odabrali za svoje zanimanje.“

Ideja o pokretanju izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nastala je u Ministarstvu poljoprivrede 2014. godine, nakon što je UN  tu proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Izbor najboljeg OPG-a bio je najbolji način da se Hrvatska priključi toj inicijativi. Cilj projekta je utjecati na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te prikazati dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima.
Kandidate za izbor najboljeg poljoprivrednika i mladih nada predlažu županije, a najbolje među njima odabire stručni žiri sastavljen je od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Svaki od finalista predstavljen je u emisiji Dobro jutro Hrvatska kao i u Večernjem listu, a čitatelji su mogli glasovati za svoje favorite.

 

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/dodijeljene-nagrade-najboljim-opg-ovima/3655, 14.10.2019.g.

You may also like...