Energetski se obnavlja Područna škola u Ruševu

Održana je početna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Ruševo na adresi Ruševo 9, Čaglin, Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin“. Radi se o prvom od ukupno deset projekata koji su uspješno prijavljeni na Javni poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c1.4. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 22. listopada 2019. godine. Stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije dok je Požeško-slavonska županija kao osnivač škole podržala ovaj projekt sufinancirajući dio iznosa od ukupne vrijednosti projekta. Na početnoj konferenciji potpisani su ugovori o izvođenju radova s izvođačem Konstrukt Požega d.o.o. te o stručnom nadzoru građenja sa Zajedničkim projektantskim uredom d.o.o.

-Ovo je prvi projekt od ukupno deset koliko smo ih dobili odobrene za financiranje, a sve su to uglavnom projekti u ustanovama čiji je osnivač Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost tih projekata je oko 72 milijuna kuna. Kad k tome dodamo projekte koji su u tijeku i koji su završeni, u ovom trenutku imamo oko 100 milijuna kuna vrijednosti projekata energetske obnove na našim školama i drugim javnim objektima, – naglasila je ispred Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Panora, Senka Horvat.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

-Sami radovi na energetskoj obnovi uključuju izradu glavnog projekta s pripadajućim elaboratom, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, stručni nadzor građenja, projektantski nadzor, uslugu koordinatora zaštite na radu tijekom građenja, energetski pregled zgrade, izradu izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove, upravljanje projektom i administraciju te promidžbu i vidljivost projekta. Navedenim radovima će se ostvariti ušteda toplinske energije u iznosu od 70,67% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u energetski razred B – dodala je Horvat. Ukupna vrijednost projekta iznosi do 734.162,84 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 449.423,69 kn, a ostatak preuzima Požeško-slavonska županija. Za taj dio financiranja Požeško-slavonske županije planira se prijaviti na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koje se treba raspisati od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Završetak radova se očekuje do kraja rujna ove godine, a završetak cijelog projekta do kraja ove godine.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač.

-Ovo je zadnja od tri područne škole koja se obnavlja na našem području. Drago mi je što će i ova škola u Ruševu biti obnovljena, ne samo zbog energetske uštede koju će obnova donijeti već i zbog ukupnog značaja koji škola kao ustanova ima za ovaj i slične prostore. Gašenjem škole, gasi se i selo i važno je da škole na ovim prostorima opstaju i ostanu, a ovo je još jedan korak kako bi pokazali da ima ljudi koji žele ostati i stvarati svoju porodicu upravo ovdje – rekao je načelnik Bardač.

Izvor: pozega.eu

You may also like...