EU proračun za budućnost

Europska komisija je 2. svibnja predložila suvremeni, uravnotežen i korektan proračun za postizanje europskih prioriteta postavljenih u Bratislavi 2016. i Rimu 2017. godine. Taj je prijedlog odmah slijedilo zakonske prijedloge za 37 sektorskih programi koji čine dio budućeg dugoročnog proračuna. Na toj čvrstoj osnovi, pregovori država članica napredovali su velikom brzinom pod obje bugarske i austrijske predsjedništva Vijeća.
Stoga Komisija predlaže modernizaciju proračuna jačanjem sredstava u ključnim područjima, uključujući inovacije, digitalno gospodarstvo, klimatske akcije i okoliš, migracije i upravljanje granicom, sigurnost, obranu i vanjsku akciju.
Sljedeći dugoročni proračun bi trebao biti jednostavniji, transparentniji te fleksibilniji.
Usvajanje sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira do kraja 2019. godine osigurat će da novi programi budu pokrenuti do 1. siječnja 2021. godine. To bi stvorilo desetke tisuća istraživačkih poslova već 2021. godine i još mnogo više u širem gospodarstvu, omogućilo bi se milijunima mladih ljudi da iskoriste Erasmus razmjenu i 40.000 mladih da se uključe u akciju solidarnosti diljem Europe 2021. godine. Povećala bi se potpora za poduzetnike te investicije vezane za obranu i pomoć te zaštitu granica Unije od trgovanja ljudima, krijumčarenja i prijevare.
Više možete pročitati na poveznici (link is external).

You may also like...