Glumci HKC ‘Bunjevačko kolo’ iz Subotice gostovali u Oriovcu

Sinoć su u društvenom domu u Oriovcu članovi Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’ iz Subotice, pred punom dvoranom odigrali predstavu ‘Č’a Grgina huncutarija’ na tekst Marijana Kiša, po motivima Đure Franciskovića. Nastavak je to lijepe i duge suradnje s KUD-om ‘Luka Ilić Oriovčanin’ rekla nam je predsjednica KUD-a Željka ČorakDrago nam je da su nam naši prijatelji pokazali još jedan dio svojih bunjevačkih običaja, ovaj put kroz jednu kazališnu predstavu, a time nastavljamo lijepu suradnju. Ovu smo dugu, jesensku večer skratili našim mještanima s puno humora. Mi smo inače prošle godina potpisali povelju o prijateljstvu, već smo nekoliko puta bili njihovi gosti i nastojimo svake godine da jedni druge posjetimo barem jednom.-

Iako glumci amateri, u ovoj su predstavi prepunu dvoranu do suza razveseliti i nasmijali vrsni glumci koji su prikazali zanimljivosti iz života Bunjevaca kroz razne životne situacije. Tema ove zanimljive komedije je ponos i škrtost glavnog glumca gazda Brune koji za zeta ne želi prihvatiti siromašnog susjeda. Naravno, gazdarica Amalka na strani je svoje kćeri, kao i birtašica Ljubica i naravno Čiča Grgo koji je smislio zanimljiv način kako da nasamare gazda Brunu i natjeraju ga da ruku svoje kćeri Ružice dobrovoljno da susjedu Beli.
Ova predstava zbog svoje zanimljivosti , iako u izvedbi potpunih amatera, uvrštena je u redovan program Subotičkog i Somborskog kazališta.

Marijan Kiš, voditelj dramskog odjela, glumac, režiser, scenograf glumačke skupine iz Subotice, rekao nam je nešto više o predstavi – Ovo je za nas vrlo interesantna predstava. Kad smo krenuli s radom upozorili su nas da je nekada postojalo sjajno pozorište u Subotici, koje je bilo nadaleko čuveno, pa da probamo igrati neke njihove stare, poznate komade. Ali pravi je problem bio adaptirati te stare komade koje su oni igrali, jer su bili dosta usporeni, a tekstovi pomalo zastarjeli. Moram priznati da nisam ni ja u tome uspio, morao sam napisati posve novi komad, ali sam se ipak naslonio na one stare teme. Riječ je, naravno, o komediji, poduga je, traje dva i pol sata, ali vjerujem da je publika uživala. Sada nas raduje nastavak druženja s našim prijateljima u Oriovcu.

Organizatori ovog događaja bili su članovi Kulturno umjetničkog društva Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca, a pokrovitelj je Općina Oriovac koja je i ovom prigodom pokazala da brine o kulturnom životu svoje općine i svih njenih žitelja. (izvor: www.radioslavonija.hr)

You may also like...