• 035/221-535
  • Stjepana Radića 117, Brodski Stupnik, Croatia
  • info@lag-posavina.hr

Korak bliže do širokopojasnog interneta iduće gneneracije

Brodsko-posavska županija je nositelj projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području 16 općina Brodsko-posavske županije: (područje A) općine Bebrina, Brodski Stupnik, Oriovac, Bukovlje, Sibinj Podcrkavlje te (područje B) Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje.

Projekt se provodi u okviru Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), sukladno kojem će se prijaviti na natječaj za sufinanciranje od strane fondova Europske unije. Projektom se planira izgradnja otvorene pristupne mreže elektroničkih komunikacija sljedeće generacije (NGA).

Tim povodom danas u Velikoj vijećnici Županijske uprave predstavnici izrađivača, tvrke „Pro futurus” d.o.o, predstavili su nacrte dokumenata „Plan razvoja širokopojasne infrastrukture” ( PRŠI) za oba gore spomenuta područja. ( A i B).

Navedeni dokumenti prošli su javnu raspravu, a danas su predstavljeni načelnicima navedenih općina.

U narednom razdoblju, nacrti dokumenata, a temeljem dostavljenih prijedloga i primjedbi operatera bit će finalizirani te verificirani od strane HAKOM-a čime će Brodsko-posavska županija steći uvijete za prijavu na natječaj za izgradnju širokopojasne mreže koja će se financirati EU sredstvima. Cilj projekta je omogućiti internet brzine od najmanje 30mb/s za privatne i poslovne korisnike.