KUD „GRANIČAR“ Lužani na 51. Vinkovačkim jesenima

Svake godine u mjesecu rujnu jedan grad u Hrvatskoj posebno oživi, taj grad naziva se Vinkovci. U tom mjesecu se održavaju nadaleko poznate VINKOVAČKE JESENI. Na ovim 51. Vinkovačkim jesenima sudjelovali su i članovi KUD-a „Graničar“ iz Lužana. Uveličali su ovu proslavu tradicije sudjelovanjem u tri događaja.
Prvi nastup bio je u subotu 17. rujna u sklopu DRŽAVNE SMOTRE IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA gdje smo pred mnogobrojnom publikom i 14 društava koji su sudjelovali imali čast nastupati zadnji i zatvoriti program. Bogate svečane nošnje našeg kraja na 30-ak plesača i svirača činilo je prelijepu sliku na velikoj pozornici Vinkovačkih jeseni te pokazalo koliko su članovi KUD-a „Graničar“ zaljubljeni u očuvanje tradicije svog kraja. Njihova pjesma i izvedba kola nimalo nije zaostajala za viđenom slikom, a kao dokaz tomu je veliki pljesak kojim smo bili ispraćeni sa pozornice.
Nedjelja, 18.9., u Vinkovcima je rezervirana za SVEČANI MIMOHOD I REVIJU KONJSKIH ZAPREGA. Lužančani su se ponovno svečano spremili i zauzeli svoje mjesto u mimohodu. Veseli i raspjevani smo šetali ulicama grada pritom zabavljajući sve prisutne ljude koji su se okupili kako bi vidjeli bogatstvo naše zemlje.
Ta ljepota starog tradicionalnog ruha obilježena je u još jednom programu na ovim jesenima. Naši članovi, skupa sa još 46 drugih društava, imali su priliku sudjelovali i u stvaranju najvećeg kola. Dakle, nakon svečanog mimohoda otišli smo do stadiona na kojem je formirano NAJVEĆE KOLO 51. VINKOVAČKIH JESENI.
Sudjelovanjem na 51. Vinkovačkim jesenima članovi KUD-a „Graničar“ pokazali su svoj veliki trud, napor i ljubav koju ulažu u radu očuvanja tradicije Slavonije i Hrvatske, a kući su ponijeli ogroman ponos i sreću što su baš oni imali priliku još jednom predstaviti svoje selo i županiju na ovako velikom događaju.

 

Izvor: oriovac.hr

You may also like...