KUD „Zrinski“ Brodski Stupnik u posjeti Hercegovini

KUD „Zrinski„ Brodski Stupnik je 30. i 31. 07. 2016. prisustvovao 9. Tradicionalnom Kulturnom ljetu, u organizaciji HKUD-u “Fra Jozo Križić” u Roškom Polju koje se nalazi na pola puta između Tomislavgrada i Posušja u Hercegovini.

Na putovanje se krenulo autobusom u subotu rano ujutro u 01:00 h. U autobusu je cijelo vrijeme putovanja odisala pozitivna energija pomiješana s pjesmom, svirkom i vicevima.

U Tomislavgrad su stigli u  07:00 sati, gdje su popili prvu jutarnju kavu, te su nakon osvježenja krenuli u Roško polje. Skrenuvši na uski puteljak koji vodi do cilja bili su oduševljeni kamenom i kamenim kućama koje su doista prekrasne. Domaćini su ih dočekali i primili u kuće gdje su im ponudili osvježenje i noćenje. Nakon odrađene probe i oblačenja krenuli su na Svetu Misu koju je predvodio njihov svećenik, na putu do crkve i nakon mise sve nazočne su oraspoložili s našim bećarcima i naravno šokačkim kolom.

Program je započeo u 19:00 sati na sportskom igralištu u Roškom polju. U programu je sudjelovalo 8 skupina iz BiH i Hrvatske. Pjevačka skupina KUD-a izvela je tri slavonske pjesme, a folklorna skupina je u prvom nastupu predstavila pjesme i plesove brodskog posavlja, a u drugom izlasku logovac.

Nedjeljom ujutro krenuli su kući. Na povratku su posjetili Mostar kako bi vidjeli tradicionalni Stari most, skokove sa Staroga mosta, a na kraju se i osvježili u doista hladnoj Neretvi. Nakon Mostara posjetili su i Sarajevo i njegove znamenitosti i naravno na Bašćaršiji pojeli sarajevske čevape.

Povodom nadolazeće „Stupničke berbe grožđa“ KUD „Zrinski“ je pozvao svoje domaćine iz Roškog polja na Slavonske narodne običaje, kako bi im vratili gostoprimstvo.

 

Izvor: brodski-stupnik.hr

You may also like...