Manifestacija ‘Razigrani lipicanci’ održana u Slavonskom Kobašu

Svečanom povorkom prekrasno okićenih konjskih zaprega kroz Slavonski Kobaš započelo je još jedno izdanje vrijedne manifestacije ‘Razigrani lipicanci’.  U organizaciji KUD-a „Matija Gubec”, konjogojske udruge i pod pokroviteljstvom općine Oriovac i Brodsko-posavske županije. U Slavoniji se konji više ne koriste za poljoprivredne radove, već isključivo za paradiranje i sportsko natjecanje, pa je njihovo održavanje i skupo i zahtjevno, ali i dokaz ljubavi prema slavonskoj tradiciji vezanja života uz ove plemenite životinje.

Publika je odlučila da nagradu za najljepše uređenu zapregu dobije Mata Jagodanović iz Bartolovaca. Po sudu stručne komisije prvoplasirana je bila zaprega Mihaela Tandarića iz Slavonskog Kobaša,  drugo mjesto je osvojila zaprega Domagoja Grgića iz Bebrine, a treće zaprega Željka Mijatovića iz Bodovaljaca. Najuspješnijima su pehare uručili župan Danijel Marušić, zastupnik u prošlom sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović, te načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić.

Otvarajući svečanost, župan Marušić još jednom je naglasio da Slavonija ne smije zaboraviti svoju tradiciju, te da ovakve manifestacije pokazuju da ima dovoljno onih koji će je, bez obzira na trenutnu krizu i dalje čuvati. Načelnik Pavetić je istaknuo podsjetio na važnost očuvanja tradicije i kulturne baštine za buduće naraštaje – Ovo je manifestacija koja je postojala još sedamdesetih godina prošlog stoljeća i jako mi je drago što je ponovno zaživjela, drago mi je da je ove godine veći broj organizatora i nadam se na će se ova lijepa priča jednako uspješno nastaviti i budućnosti.

Tunja Sekulić, jedan je od najzaslužnijih što je manifestacija organizirana na ovako visokom nivou – Ja se sjećam te manifestacije gotovo pedesetak godina. A što se tiče ljubavi prema konjima, čovjek se s tim rodi, jer koliko se ja sjećam Sekulića kuće, nikad nije bilo drugog prijevoznog sredstva osim konja.-

Antun Baćo, predsjednik KUD-a Matija Gubec – Kobaš je poznat po očuvanju tradicije, a ovo danas mi je posebno priraslo srcu iako se ja više bavim folklorom. Konj je u narodu uvijek bio simbol i pokretačka snaga i u dobru i u zlu.

Za dobru atmosferu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se KUD „Luka Ilić” iz Oriovca čiji su članovi pokazali svoje umijeće u pjesmi i plesu. Konjički program nastavljen je uz tekličko jahanje. (izvor: www.radioslavonija.hr)

You may also like...