Najavljen natječaj za razvoj malih OPG-a!

Natječaj za Mjeru 6, podmjeru 3 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske bit će raspisan najkasnije do kraja travnja. Njeni potencijalni korisnici su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstava čija je ekonomska veličina od 2.000 do 7.999 eura.

Danas ili sutra bit će objavljen Pravilnik za podmjeru 6.3, a nakon toga natječaj. Malim OPG-ovcima su na raspolaganju iznosi od 15.000 eura od ukupno 100% prihvatljivih troškova. Sredstva mogu koristiti u različite svrhe. Broj potencijalnih korisnika ove podmjere je 80.000 OPG-ovaca. S njome se nastoji ojačati njihov investicijski potencijal kako bi se u budućnosti mogli javljati na Mjeru 4“, rekao je predstavnik Ministarstva poljoprivrede Marin Fak na današnjoj radionici za poljoprivrednike u Šibeniku.

Prihvatljivi trošak je i kupnja te zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Prihvatljivi troškovi za podmjeru 6.3 su kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja,građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda.

U prihvatljive troškove ulazi podizanje i rekonstruiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe.

Izvor: agroklub.com

You may also like...