Općina Bebrina: IX. “Kolo na Matniku za Grgurevo”

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Posavac” iz Kaniže i ove je godine održana folklorna manifestacija “Kolo na Matniku za Grgurevo”.

Matnik je veliki prostor između dva reda kuća koji postoji samo u nekim slavonskim selima. Kaniža je jedno od njih, a običaj je da se za Grgurevo na Matniku svi uhvate u kolo i zaplešu. Nekada se tu znalo naći i više od 200 ljudi.

Kako bi se očuvala tradicija plesanja kola na Matniku, Kulturno-umjetničko društvo “Posavac” već devet godina za redom organizira svečanost kojoj je cilj njegovati stare običaje. Kao i nekada, održana je misa večernjica u crkvi Sv. Grgura, nakon čega su se svi prisutni uhvaliti u kolo i zaplesali. Najčešće se u ovom kolu plešu tradicionalni slavonski plesovi i pjesme te napjevi različitih sela i krajeva.

Nakon tradicionalnog  kola uslijedili su nastupi KUD-ova te zajednički domjenak. Po završetku programa slavlje se nastavilo uz ples i tamburice.

S obzirom da smotra folklora sljedeće godine slavi prvu obljetnicu, može se očekivati još veća svečanost. Pjesme, plesa i dobre zabave, kao i ove godine, sigurno neće nedostajati.

 

Izvor: brodportal.hr

You may also like...