Općina Oriovac: Održano 1. vinarsko predavanje “Vinarstvo u praksi i čaši”

Usprkos godišnjim odmorima Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba neumorno odrađuje svoj posao na terenu. Dokaz je upravo predavanje koje se održalo 8. i 9. kolovoza 2018. u društvenom domu u Radovanju na temu proizvodnje vina od same berbe do stavljanja u boce. Prvo je to predavanje takvog tipa u Hrvatskoj financirano iz Mjere 1 Programa ruralnog razvoja kroz projekt Vinarstvo u praksi i čaši.
Voditeljica projekta Nataša Puhelek Puština i njeni stručni suradnici Vlasta Rubeša Vili, Joško Bubalo, Marija Milašin, Goran Josipović i Višnja Šimunović osmilsili su i organizirali ovaj tečaj u trajanju 14 školskih sati. Obrađivani su zanimljivi vinarski procesi kroz teme određivanja roka berbe, bolesti i mana vina, organoleptičkog ocjenjivanja i brojne druge.
Radionica se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela. Poseban naglasak treba staviti na praktični dio gdje su polaznici mogli uvidjeti glavne mane i bolesti vina te upoznati i naučiti kako se nositi s uzrocima ovih problema koje svakom vinaru zadaju velike glavobolje.
Općina Oriovac tako je prva otvorila svoja vrata gostima predavačima i polaznicima i na taj način pozdravila ovaj zanimljiv i koristan projekt koji će domaćim proizvođačima vina biti od velikog značja i pomoći kako bi podigli kvalitetu svojih proizvoda, a time i plasman na tržištu.

Izvor: oriovac.hr

You may also like...