Općina Oriovac: “Otrovi” organizirali još jednu hvale vrijednu tribinu “Moral, savjest, vjera”

13. rujna 2019. Udruga veterana dragovoljaca domovinskog rata “Otrovi” organizirala je još jednu hvale vrijednu tribinu pod nazivom “Moral, savjest, vjera”. Ova je tema naročito veliki problem današnjeg vremena. Susret je počeo svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi u Lužanima koju su predvodili prof.dr.sc.Tonči Matulić i vlč. Saša Paveljak. Potom je u društvenom domu održana tribina koju su predvodili naši vrsni poznavatelji vjere, savjesti i morala, predavači prof.dr.sc. Dubravka Hrabar, profesorica Pravnog fakulteta Zagreb, i prof.dr.sc.Tonči Matulić, profesor KBF-a Zagreb.
Tribinu je otvorio predsjednik UVDDR-a, Ivan Didaković, dok se u svom izlaganju prof. Hrabar bavila pitanjem “Ima li mjesta zabrani priziva savjesti?”. Temeljito je prožela pojam savjesti koja prebiva u svakome od nas. Usko je povezala svoju praksu primjerima iz života sa savješću i moralom pri čemu si postavljamo pitanje jesu li zakoni koje ljudi donose moralni i jesu li doneseni po savjesti. Pitanje savjesti dotiče pitanje nesavršenosti ljudskih zakona. Ljudski zakoni se često mijenjaju što je dokaz da oni nisu dobri. Nasuprot tome Božji zakoni i Božja pravda su nepromjenjivi.

Prof. Matulić je kroz moral i savjest naglašenije obradio vjeru svakog pojedinca te nas poučio da  vjernik nije šizofrenik ili dvoličnjak, nego je vjernik uvijek cjelovita doslijedna osoba koji zna koja mu je svrha. Preko vjere dotakao je moral pojedinca koji bi trebao pomoći donositi valjane zakone.
Da bi zakon u savjesti bio obvezujući, on mora zadovoljiti jedan od osnovnih kriterija, a taj je da zakon mora biti moralan, čestit.

Pjesmom “Čuj nas, Majko” i “Lijepa naša” MPS “Starotopoljani” su jačali krćanski duh i domoljublje ove tribine, a izvedbama se pridružila i Marija Stažić s vokalnom izvedbom pjesme ”Eli, Eli, lama sabahtani”.
Tribinu je posjetila i zamjenica načelnika Željka Čorak.

Izvor: oriovac.hr

You may also like...