Općina Sibinj: Osnovat će prvu sportsku školu u Hrvatskoj?

Nakon što je 13 godina učiteljevao u područnoj školi u Slobodnici, Josip Šišmanović je na zadnjem natječaju s početkom ove školske godine izabran za ravnatelja sibinjske osmoljetke “Ivan Mažuran”. Premda su se njegovi učenici “borili” da im ostane voljeni “učo”, on se ipak odlučio za zahtjevniji zadatak na čelu škole koju je i sam pohađao a koja uz već spomenutu područnu školu broji još pet u Gornjim Andrijevcima, Starom Slatiniku, Grižićima, Grgurevićima i Ravnu, sa ukupno 569 učenika od kojih većina (328) ipak pohađa ovu matičnu. Riječ je o jednoj od najbrojnijih osmoljetki na području županije, koja je 60-ih godina prošlog stoljeća bila među najrazvijenijima na području bivše općine  Slavonski Brod, poznata po relativno dobrim rezultatima, no mlada, “nova krv”, projekti i planovi uvijek dobro dođu. U istoj školi rade nastavnici koji su i Šišmanoviću predavali, kuharica, spremačica…pa se on, kaže, ne osjeća  ništa značajnijim, nego prvim među jednakim, a nakon petogodišnjeg mandata opet se planira vratiti na svoje staro radno mjesto.

No među projektima s kojima se izborio za čelnu poziciju, najostvarivija je, kako mu se čini, ideja o jednosmjenskoj nastavi. “Želim da sva djeca imaju jednake mogućnosti. Učenici koji dolaze iz Ravna. Starog Slatinika, Brđana…moraju ustati u pola šest da bi stigli u prvu smjenu a kada su u drugoj dođu navečer kući u 7 sati nakon čega nisu ni za kakve aktivnosti” kaže novi ravnatelj. Da bi to ostvario prilagodit će postojeće školske prostore, preselit će tajništvo, zbornicu, ravnateljski ured u prizemlje i osigurati mjesta za nova odjeljenja.

Njih je doduše svake godine sve manje. Nekada je ova škola brojila 1100 učenika  pa su bila značajnija i sredstva Ministarstva . “Ona su sada prepolovljena a škola ima iste izdatke za grijanje i sve ostalo, što bismo izbjegli jednosmjenskom nastavom. Meni je logičnije da se taj novac iskoristi primjerice za opremanje učionica”, dodaje.

Ravnatelj također planira u školu uvesti više sporta. “U Hrvatskoj ne postoji niti jedna sportska osnovna škola, a moj je san da to postane Osnovna škola u Sibinju”. Naravno za to je potrebna dozvola i potpora resornog Ministarstva. A sporska škola podrazumijeva korištenje postojeće sporske dvorane u poslijepodnevnim satima, točnije djeca bi sa stručnim osobama iz različitih sportskih disciplina besplatno vježbala ili trenirala što žele, što bi istovremeno bio svojevrsni “rasadnik” mladih talenata.

U “duši sportaš”, Šišmanović je s početkom ove školske godine pokrenuo i projekt “Biciklom u školu”. “Volio bih da se djeca više kreću, da su na zraku,  treba ih samo naučiti na odgovornu vožnju i osigurati parking za bicikle” zaključuje  ravnatelj koji je i sam kao školarac u školu iz Andrijevaca dolazio biciklom.

Škola Ivan Mažuranić već godinama ima status Eko škole a novi ravnatelj ima i nove ideje o daljem razvijanju  ekološke svijesti. “Volio bih na primjer da djeca šiju platnene vrećice  koje bi prodavali (a novac koristiti u humanitarne svrhe) te da  sumještani stječu navike korištenja platnenih umjesto plastičnih vrećica”. Imaju i svoj vrt koji djeca obrađuju a u budućnosti namjeravaju uz pomoć udruge pčelara uvesti i uzgoj pčela. ” Volio bih više sati škole u prirodi i da kod nas dolaze djeca iz ostalih dijelova Hrvatske jer ima se što vidjeti pa i domaće životinje kojih je nažalost također sve manje”.

Sibinjska i ostale škole su uglavnom informatizirane, točnije postoji internetska veza no samo u matičnoj školi postoji kabinet s računalima na kojima se djeca obučavaju osnovama informatike kroz izbornu nastavu, premda će od slijedeće godine biti obavezan predmet za pete i šeste razrede.

Želja je puno. U svakoj školi štošta još treba, a ravnatelj priželjkuje i nastojat će, kaže, realizirati gradnju barem male sportske dvorane za područnu školu u Slobodnici, srediti zemljišne knjige, pitanje školskog vlasništva, kako bi mogli konkurirati za EU fondove…

Ponosan je na svoje nastavnike i učitelje, na dobre međuljudske odnose u školi. Prekjučer su s djecom obilježili blagdan Sv.Nikole, a učenici su prodavali kolače i palačinke te svoje proizvode, sapune, ručne radove  koje su izradili u školskoj zadruzi i prikupili novac koji doniraju jednoj siromašnoj obitelji. Na žalost ima puno takvih obitelji pa ih humanitarni duh posebice u predblagdansko vrijeme povezuje i pokreće. “Roditelji su skupili odjeću i obuću za siromašniju djecu kojima će to biti podijeljeno. A večeras (7.prosinca) se primjerice održava večer matematike za učenike razredne nastave i njihove roditelje. Dva i pol sata oni će zajedno rješavati matematičke zadatke kroz igru” ističe novi ravnatelj dugovječne škole čiji najstariji spomen potječe iz 1761.godine, a nešto kasnije spominju se škole i u Gornjim Andrijevcima, Starom Slatniku, Odvorcima…

Danas je u tim, posebice područnim školama djece sve manje pa su trenutno trorazredne i četverorazredne kombinacije u Grgurevićima s 8 a u Grižićima s 11 učenika. “Gornji Andrijevci će  uskoro napuniti stoljeće postojanja osmoljetke a na godinu  možda nitko neće upisati prvi razred škole. No koliko god da djece ima od slijedeće godine ćemo u školi  pokrenuti Spomenar učenika za one koji završavaju osmi razred, s njihovim uspomenama i njihovim viđenjem škole, kako bi trajno bilo sačuvano sjećanje na prijatelje, nastavnike… pa gdje god završe u svijetu” navodi ravnatelj čija je želja da škola više potiče i odgoj djece.  “Želim potaknuti učenike na suradnju, kroz sport, da prihvate model otvorenosti koji pokušavam unijeti. Za mene su učenici najvažniji. Želim  se s njima sresti i kada odrastu kao s  pametnim i časnim ljudima” naglašava. A sudeći po dobroj suradnji cijelog kolektiva  to će se i ostvariti.

 

Izvor: sbplus.hr

You may also like...