Poduzetnicima dostupno više od 6 milijardi kuna iz EU fondova

Poduzetnicima u Hrvatskoj  je trenutno dostupno više od 6 milijardi kuna kroz sedam otvorenih natječaja i dva financijska instrumenta. Većina raspoloživih sredstava namijenjena je razvoju mikro, malog i srednje velikog poduzetništva u svrhu poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Kroz sedam otvorenih natječaja u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova sektor poduzetništva ima mogućnost povući 2.985.777.500,00 kuna koje se dodjeljuju uglavnom malom i srednjem poduzetništvu za osnivanje novih poslovnih jedinica ili proširenje postojećih, stvaranje i jačanje kapaciteta za razvoj procesa, roba i usluga, ulaganje u projekte istraživanja, razvoja i inovacija, istraživačku infrastrukturu, ulaganje u socijalnu uključenost i druga područja.

„Puno je mogućnosti otvoreno, a bit će ih još u narednim godina jer sredstva iz ovog razdoblja moramo potrošiti do 2023. godine. Na poduzetnicima je samo da se dobro informiraju i detaljno prouče dokumentaciju, a mi ćemo poduzeti sve što možemo da kvalitetni i dobro napisani projekti dođu do sredstava. Poduzetnici su pokretači gospodarstva i moramo im kroz EU fondove stvoriti preduvjete da budu što konkurentniji i slobodno razvijaju svoje ideje i proizvode uz minimalna vlastita ulaganja“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

U financijskom razdoblju 2014.-2020. malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganju je približno 10,5 milijardi kuna u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te dodatnih 877 milijuna kuna u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Ove godine poduzetnici mogu doći do sredstava i putem financijskih instrumenata. Sporazum o financiranju između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, malim i srednjim poduzetnicima osigurava gotovo 1,2 milijardi kuna iz EU fondova kroz financijske instrumente. Poduzetnici mogu dobiti kredite po kamatama daleko nižim od uobičajenih kredita komercijalnih banaka te jeftine ili besplatne garancije u obliku kreditnih linija, garancijskih shema i fondova poduzetničkog kapitala.

Također, potpisan je i Ugovor o financiranju između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke u visini od gotovo 1,9 milijardi kuna za pružanje potpore projektima lokalnih malih i srednjih poduzeća na području industrijskih usluga i turizma, ali i drugih sektora.

Podsjećamo, ove godine uvelike je olakšan pristup EU sredstvima brojnim pojednostavljenjima procedura. Smanjen je broj faza u postupku dodjele bespovratnih sredstava, uvedene su pojednostavljene mogućnosti financiranja za pojedine aktivnosti projektnih troškova i izmijenjene su procedure u području provjera postupaka nabave.

Izvor: strukturnifondovi.hr

You may also like...