Pokladni jahači stigli u Oriovac i iz okolice Vinkovaca, Vukovara, Varaždina…

Pokladni jahači ove su subote defilirali seoskim šorovima u općini Oriovac. Njih 30-ak iz sela brodskog Posavlja, ali i iz Vukovara, Vinkovaca, čak i iz Zagrebačke i Varaždinske županije…

Sve ih je pozvao i okupio poznati konjogojac i čuvar slavonske tradicijske baštine, Ivan Kereković iz Živika, na čijem imanju je organizirana i svečana večera za sve sudionike Pokladnog jahanja.

 Posebnost Pokladnog jahanja u Oriovcu u odnosu na druga slavonska mjesta je što konjanici u defileu jašu kroz većinu sela u općini, povezujući na taj način sve žitelje i to od Oriovca, preko Kujnika i Malina, pa do Lužana, gdje su ih domaćini dočekali pjesmom i bogatom slavonskom trpezom, a potom i do Živika, gdje ih je ugostila obitelj Kereković.

Očuvanje običaja naših predaka, pa i pokladnih, od kojih je za sela brodskoga Posavlja karakteristično pokladno jahanje, podržava i Brodsko-posavska županija, kazao je župan Danijel Marušić koji je zajedno s načelnikom Općine Oriovac pozdravio sve sudionike 6. Pokladnog jahanja. Bilo je lijepo u povorci pokladnih jahača vidjeti puno mladića i djevojaka, koji poručuju vršnjacima – nasljedujte ovo jedinstveno bogatstvo što su nam ostavili naši stari!

Izvor: brodportal.hr

You may also like...