Predavanje o Etičnoj banci u Hrvatskoj

Picture 1278

U petak, 25.07.2014.g. u sportskom domu u Podcrkavlju, održano je predavanje o misiji i viziji nove nekomercijalne banke u RH svim zainterersiranim članovima i mještanima sa područja LAG Posavine. Predavanje su održali gosp. Goran Jeras, konzultant za koordinaciju i strateško planiranje Etične banke i gosp. Krešimir Prevendar, ekonomist odgovoran za koordinaciju mreže poslovanja i poslovnih usluga Etične banke.

Na predavanju je istaknuto da je to prva hrvatska financijska ustanova koja će komercijalne ciljeve u poslovanju pretpostaviti demokratskim, socijalnim i ekološkim motivima, a trebala bi početi s radom početkom slijedeće godine. Etična banka je transparentna i solidarna organizacija koja svojim članovima osigurava najpovoljnije uvjete financiranja, kontinuiranu savjetodavnu podršku u poslovanju te aktivno smanjivanje rizika povezivanjem u ekonomske cjeline. Banka će biti u vlasništvu svojih klijenata i na taj način će doprinijeti poboljšanju kvalitete života ljudi. Vizija banke je biti financijska kičma solidarne razvojne ekonomije u Hrvatskoj, sačinjene od mreže snažnih lokalnih zajednica, razvojno orijentiranih poduzeća i organizacija civilnog društva, koji osiguravaju uvjete za kvalitetan život ljudi kroz procese realne ekonomije.

Riječ je o apsolutnoj novosti za Hrvatsku, pa je nužno pojasniti da takve institucije u Europi i šire odavno već posluju s razmjernim uspjehom, a njihovo se djelovanje inače bazira na određenim socijalnim i demokratskim načelima koja druge banke ne samo da ne uzimaju u obzir, motivirane isključivo profitom, nego ih obično sasvim indiskretno gaze. Etična banka dugoročno može postati jedan od alata da vratimo povjerenje u ekonomiju, odnosno može postati jedan od primjera dobre ekonomije u praksi, koji nam toliko nedostaju uslijed ove sulude utrke jedino za profitom i uništavanjem prirode.

Na kraju su predavači odgovarali na mnoge upite zainteresiranih posjetitelja, kojima ovim putem zahvaljujemo na velikom odazivu čime su uveličali ovaj događaj.

You may also like...