Pripreme za razvoj poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora u Brodskom Stupniku

Interes lokalnih proizvođača za tehnološkim inovacijama

BRODSKI STUPNIK – U srijedu 13. ožujka održan je radni sastanak predstavnika Brodsko-posavske županije, CTR Županijske razvojne agencije, LAG-a Posavina i Općine Brodski Stupnik sa ciljem pripreme projekta za razvoj poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora. – Ova inicijativa predstavlja nastojanje naših lokalnih proizvođača i poduzetnika da zajadničkim snagama, znanjem i sredstvima razvijemo budući Poljoprivredni poduzetnički inkubator kao snažno i tehnološki razvijeno poduzetničko središte. Već do sada značajan broj proizvođača iskazao je interes za unapređenjem proizvodnje, stvaranjem kvalitetnih robnih marki i povezivanjem proizvođača kako bi zajednički mogli svoje proizvode ponuditi lokalnom tržištu, a onda i šire. Općina Brodski Stupnik ima razvijenu Poduzetničku zonu “Rižino polje” tako da preduvjete za ovaj projekt imamo, kao i sredstva namjenjena za razvoj projekta, ali svakako očekujemo nove partnere I potpore koji će omogućiti da dođemo do zajedničkog cilja, a to je stvaranje novih proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta i izlazak na tržište- naglasio je Petar Lovinčić, načelnik Općine Brodski Stupnik otvarajući radni sastanak.

Sažetak projektnog prijedloga izradili su projekt menadžeri CTR-a Županijske razvojne agencije, a tvrtka “INGART” pripremila je idejno riješenje prostornog i građevinskog rješenja budućeg Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora, koji je predstavio Željko Devčić.

O stručnom značaju ovog tehnološkog projekta govorio je Dragan Jelić, direktor CTR-a, te je nazočne upoznao sa primjerima poduzetničkih inkubatora koji uspješno djeluju na području Škotske i Walesa. – Poduzetnički inkubatori imaju veliku važnost u razvoju proizvoda i stvaranju dodane vrijednosti. Za vaše potrebe to mogu biti sadržaji prerade, pakiranja i brendiranja proizvoda, a posebno je važan edukacijski prostor i edukativni kapaciteti budućeg poljoprivredno poduzetničkog inkubatora u Brodskom Stupniku. Ovo je jedan vrijedan i inovativan projekt visoke vrijednosti koji može potaknuti razvoj i šireg područja, te povezati proizvođače i poduzetnike. Vrijednost poduzetničkog inkubatora je i ta što prati poduzetnike u njihovom razvoju uz pokrivanje dijela troškova njihovog razvoja i daje im značajne poticaje u početnom razvoju.- istakao je Jelić. Pripremu projektne dokumentacije za prijavu na natječaje prema Ministarstvu regionalnog razvoja i prema EU fondovima, kao i praćenje provedbe projekta vodit će CTR, a sudionici sastanka su se složili zajedničkim kapacitetima podržati projekt i kroz partnerstvo pristupiti osnivanju Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora., te su pozvali i sve zainteresirane dionike sa šireg područja na suradnju i uključivanje u razvoj projekta.

Ispred Brodsko-posavske županije potporu razvoju poljoprivrednog inkubatora dao je i zamjenik župana Davor Vlaović, a u svom izlaganju naglasio je važnost povezivanja inkubatora sa CTR-om, znanstvenim institucijama i ovdašnjim Lag-om Posavina. “Povezivanje znanosti i proizvodnje važno je za našu županiju i mi ćemo vam pružiti potporu da se kvalitetno pripremite za natječaje i povlaćenje sredstava iz EU fondova. Projekt ćemo pratiti i osigurati u okviru naših mogućnosti primjerenu potporu.- zaključio je zamjenik župana D.Vlaović.

O konkretnim pitanjima vezanim za razvoj Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora govorili su i Marijan Štefanac, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i EU integracije i Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo Brodsko –posavske županije. O mogućnostima suradnje proizvođača na razini Lag-a Posavina nazočne je informirao Slavko Vuković, voditelj Ureda Lag-a Posavina.

Pripremio: Slavko Vuković
Snimio: Petar Lovinčić

You may also like...