Putokaz za vašu Lokalnu razvojnu strategiju ili kako sigurno do bespovratnih potpora Europske unije

Više od stotinu predstavnika obiteljskih gospodarstava, tvrtki, zadruga, udruga i jedinica lokalne samouprave sudjelovalo je tijekom 18 mjeseci u radionicama i javnim kampanjama koje su organizirane u Beberini, Sibinju, Starom Slatiniku, Brodskom, Stupniku, Oriovcu i Novoj Kapeli za članove i stanovnike podučja LAG-a Posavina.

Kroz dvadesetak, sastanaka, predavanja i radionica razmatrani su potencijali pet općina članica ovog lag područja: Bebrine, Brodskog Stupnika, Nove Kapele, Oriovca i Sibinja. Cilj ovih aktivnosti bio je informirati ljude na razini lokalnih zajednica o načinima i mogućnostima povlaćenja bespovratnih potpora za ruralni razvoj iz fondova Europske unije , i to u okviru Leader programa namijenjenog razvoju lokalnih zajednica.

U srijedu, 20.03.2013 godine održat će se u Oriovcu Skupština LAG-a Posavina na kojoj će njegovih 60 članica zaključiti protekle aktivnosti usvajanjem Lokalne razvojne strategije LAG-a Posavina. Ovaj strateški dokument predstavlja zajedničku inicijativu za razvojem ovog lag područja, pa je važno da što veći broj članova Skupštine, ali i stanovnika laga može prepoznati mogućnosti i središnje ciljeve ove strategije.

Lokalna razvojna strategija ( u daljem tekstu LRS ) Lag-a Posavina objedinjena je kroz pet razvojnih ciljeva koji su nastojali obuhvatiti sve potencijale, resurse, potrebe i inicijative za oko 24.000 stanovnika ovog lag područja. Ali zašto je to bitno i čemu koristi ovaj strateški dokument. Prije svega ova lokalna razvojna strategije predstavlja putokaz kojim se treba kretati kako bi se uspješno ostvarilo neku potrebu, interes ili ideju koja se razvija unutar nekog od naselja Lag-a Posavina. To je plan po kojemu će lokane udruge, tvrtke, institucije ili pojedinci krenuti u realizaciju vlastitih projektnih ideja.

Kako bismo mogli prepoznati putokaz koji nam se otvara ulaskom u Europsku uniju najbolje je zamisliti bilo koje naše posavsko naselje. Kada krećemo sa željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu prema Sibinju, Kutima ili Kapeli-Batrini moramo znati mnogo informacija. Prije svega vozni red, moramo znati koliko imamo stanica do cilja, moramo znati koga pitati za savjet ili pomoć, ali i vrijeme kada naš vlak polazi i kada ćemo doći na željeno odredište. E tako je isto i sa ovom našom lokalnom strategijom prvo smo se upoznavali sa Leader programom kao dijelom Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije . Potom smo trebali pročitati Pravilnik o provedbi Mjere 202 „Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja“ unutar IPARD programa. U ovom pravilniku su navedena pravila važna za razvoj lokalnih akcijskih grupa, kao i ciljevi koji su određeni za provedbu ovih aktivnosti.

PRAVILNIK

O PROVEDBI MJERE 202 – »PRIPREMA I PROVEDBA LOKALNIH STRATEGIJA RURALNOG RAZVOJA« UNUTAR IPARD PROGRAMA

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Pravilnikom o provedbi Mjere 202 – »Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja« unutar IPARD programa (u daljnjem tekstu: Pravilnik) se utvrđuju način i uvjeti vezani uz provedbu Mjere 202 – »Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja« (u daljnjem tekstu: Mjera LEADER) unutar IPARD programa, a kojom se sufinanciraju aktivnosti iz Podmjere 1 »Stjecanje vještina, animiranje stanovnika LAG područja« (u daljnjem tekstu: Podmjera 1) i Podmjere 2 »Provedba lokalnih razvojnih strategija« (u daljnjem tekstu: Podmjera 2).

Nadalje na našim web stranicam možete polako učiti kako se uključiti u aktivnosti LAG-a Posavina, gdje se nalazi naš ured ( zgrada Općine Brodski Stupnik ). Možete u našim vijestima pogledati što smo radili u posljednjih godinu dana, ali ako se želite informirati o provedbi naše strategije onda trebate pronaći sadržaje koji će vas voditi do cilja. Čalnovi Skupštine Lag-a Posavina prolazili su navedenim putovima i danas su pred ostvarenjem prvog cilja prijavom na Natječaj za Mjeru 202. koja sufinancira rad lagova.

Za ulazak u društvo odabranih 30 lagova koji će u prvom natječaju dobiti potvrdu, a time i pravo na povlačenje sredstava za sufinanciranje rada lag-a potrebno je bilo održavati javna predavanja, tematske sastanke i radionice na lokalnoj razini. Polaznici ovih događanja imali su priliku pitati, razgovarati i pokretati inicijative, te predlagati projektne ideje od koji smo gradili i razvijali našu strategiju.

Sada je pred Skupštinom Lag-a Posavina trenutak usvajanja prve Lokalne razvojne strategije koja predstavlja pravila i upute za putovanje prema bespovratnim potporama, ali još više prema razvoju lokalnih gospodarstava, udruga, tvrtki i organizacija na lokalnoj razini. Pet je glavnih razvojnih ciljeva koji će osvjetljavati naše putovanje do prvih rezultata u razdoblju 2013.-2015. godine. Baš kao na kolodvoru imamo vozni red, vrijeme polaska i vrijeme dolaska, ali i mnoštvo sitnih i skrivenih situacija koje nas dijele ili spajaju s našim ciljem. Kako bismo se lakše kretali do cilja uveli smo u strategiju nama važne prioritete i mjere kojima ćemo ih moći ostvarivati.

Ove tri ključne točke ciljevi, prioriteti i mjere bit će našim vodičem na putovanju prema realizaciji naših ideja. Zato smo vam prije više od pola godine predložili da zapisujete vaše projektne ideje, bez obzira koliko male i slabašne bile. Polako, korak po korak od vaših ideja mogu se razvijati i ozbiljniji projektni prijedlozi, koje kada složite možete pohraniti u našu bazu projektnih prijedloga. I gledajte, ne morate izlaziti iz vašeg doma, samo pozovite našu web stranicu i pošaljete vaš projektnu ideju. Mi ćemo vas kontaktirati i predložiti vam da se uključite u neku od naših aktivnosti koja vam je srodna sadržajem i problematikom.

To znači da se krećete unutar nekog od naših pet razvojnih ciljeva, potom ćemo vam naglasiti kojim se prioritetima trebate poslužiti kako bivam cilj postao jasniji. Nakon toga ćemo vas uvesti u neku od prioritetnih mjera kojom se ide dalje prema rješenju i punom rezultatu.

Otprilike to vam u okvirima bespovratnih sredstava europskih fondova izgleda ovako:

IPARD 101 – primjer ulaganja u traktore

15. Ožujak 2013.

S obzirom na nove mogućnosti ulaganja u kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, šaljemo Vam primjer ulaganja u traktore.

Primjer: Podnositelj se bavi voćarskom proizvodnjom. Na početku ulaganja (prilikom prijave na natječaj) podnositelj ima 10 ha pod voćem registrirano u ARKOD –u. Za sufinanciranje iz IPARD sredstava prijavio je samo ulaganje u nabavu traktora  maksimalne prihvatljive snage  70 kW.

Opet vam naglašavamo da pogledate neku širu temu na našim web stranicama. Kada vas neki problem ili pitanje potpuno zaokupe javite nam se za pojašnjenje. E sada, kao na našem željezničkom kolodvoru, gdje vas čeka opsežan vozni red, gdje svijetle putokazi na kojima trepere vaša ciljana mjesta i brojke koje najavljuju vrijeme polaska, mi vam možemo ponuditi našu Lokalnu razvojnu strategiju. Zajedno ćemo razmotriti neki od naših pet ciljeva, njihove prioritete i mjere, te ćemo vam predložiti da krenete na neki od naših usmjerenih programa savjetovanja, a to će ovisiti o vašim temeljnim predznanjima. Sada vam treba dovoljno slobodnogvremena, ako ga nemate pomoći ćemo vam da se naučite kreirati vrijeme potrebno za pronalazak vašeg pravog rješenja.

Lokalna razvojna strategije nije jednostavan i lak vodič za kretanje po brojnim programima i područjima, a prijave na natječaje za bespovratna sredstva europskih fondova mogu trajati mjesecima i godinama. Sada se vratimo našim radnim timovima i grupama koji su svoje slobodno vrijeme koristili za razvijanje vlastitih projektnih ideja, za propitivanje svoje poslovne želje ili traženja pravog rješenja. Rekli smo kako je to trajalo gotovo 18 mjeseci, a uz to su nam pomagali stručni konzultanti, dakle vodiči koji su svoje iskustvo i naše strpljenje povezivali u ostvarive rezultate. Taj rezultat sastavljen od više tisuća radnih sati sada smo pretvorili u Lokalnu razvojnu strategiju Lag-a Posavina. Navodimo vas da se sada zadržite na naših pet ciljeva i uzmite si dovoljno vremena da o njima razmišljate, a kada prepoznate onaj pravi onda nam se javite. Zajedno s vama krenut ćemo na putovanje kroz Lokalnu razvojnu strategiju Lag-a Posavina, a naši stručnjaci za ruralni razvoj pomoći će vam da skratite put, a brzinu i vožnju prilagodite vlastitom iskustvu i mogućnostima. Ova strategija otvara više stotina mogućnosti i prilika, ali vas upozorava na možda još i više prijetnji i slabosti s kojima se morate suočiti na putu prema vašoj odabranoj postaji. U srijedu 20.03.2013. godine kroz prezentaciju i raspravu nastojat ćemo pojasniti glavne točke i ključne korake važne za ostvarivanje rezultata Lokalne razvojne strategije Lag-a Posavina. Iskoristite ovaj naš uvod i zabilježite pitanja koja vas najviše zaokupljaju, a ako imate prijedlog za poboljšanje naše strategije unaprijed vam zahvaljujemo i vjerujte kako ćemo vaš prijedlog uvrstiti u ovo naše zajedničko postignuće. Hvala vam na pozornosti i dobro došli na našu Skupštinu Laga Posavina u Oriovcu.

Srdačno Vas očekujemo!
Upravni odbor Lag-a Posavina

i
Ured Lag-a Posavina
www.lag-posavina.hr

You may also like...