Radionica „Uloga LAG-ova u jačanju ruralnog poduzetništva“

IMG_0334

Od srijede 29. listopada do petka 31. listopada u Hotelu i vinariji Zdjelarević u općini Brodski Stupnik održana je radionica „Uloga LAG-ova u jačanju ruralnog poduzetništva“. Radi se o četvrtoj u nizu stručnih radionica koju je LEADER mreža Hrvatske provela u partnerstvu s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstvom poljoprivrede, temeljem „Sporazuma o Razvojnoj suradnji kroz programske podrške za umreženo i učinkovito djelovanje lokalnih akcijskih grupa“.

IMG_0323

Domaćin i organizator ove edukativne radionice bio je LAG Posavina zajedno sa LAG-om Zapadna Slavonija.

Radionica se skladno nadopunila na nastojanja LEADER mreže Hrvatske za pokretanje održivih oblika financiranja gospodarskih razvojnih projekata putem domaćih i europskih etičnih i alternativnih financijskih ustanova.

Prvog dana sudionici radionice prisustvovali su predavanjima o socijalnoj i solidarnoj ekonomiji kao poluzi razvoja i zapošljavanja u seoskim sredinama, primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu te o izvorima financiranja iz ESF-a za razdoblje 2014-20. Predavanja su održali predsjednik LEADER mreže Milan Medić i predstavnik Etične banke Goran Jeras.

IMG_0340

Drugog dana predavač Jure Zubak, vlasnik uljare Apex d.o.o. Zagreb i OPG Zubak iznio je vlastita iskustva kao ekološkog proizvođača kroz ekonomske i ekološke vidove proizvodnje, te sudionicima predstavio izbor najprofitabilnijih kultura za proizvodnju kao i načinima istupanja na tržište. U sklopu radionice organiziran je terenski obilazak poduzetnika na području LAG-ova Posavina i Zapadna Slavonija, te su se sudionici radionice imali priliku upoznati sa proizvodnim pogonom jednog od najuspješnijeg proizvođača klamerica Ergo d.o.o., industrijskog parka Nova Gradiška, proizvođača domaćeg piva OPG Bošnjak, proizvođača suhomesnatih proizvoda OPG Towarek te je na kraju upriličen obilazak Etno sela Stara Kapela i večera u Tunjinoj kući (OPG Staklarević).

IMG_0417

Posljednjeg dana predavanje je održao Milan Medić, predsjednik LEADER mreže na temu „Osnova zadružnog upravljanja“ (poljoprivredno/proizvođačke i potrošačko/uslužne zadruge), primjere dobre prakse istih u Hrvatskoj i inozemstvu te o izvorima financiranja zadružnih poslovnih poduhvata. Ana Matko i Tamara Lišnjić Lang iz LAG-a Vallis Colapis sudionicima su predstavile zakonske i pravne okvire, poduzetničke vještine i primjere dobre prakse ruralnog poduzetništva.

IMG_0439

Na kraju ove trodnevne radionice Goran Jelinić, Voditelj LAG-a Posavina, kao domaćin zahvalio je svim sudionicima na njihovom dolasku i izrazio uvjerenje da će im ova predavanja pomoći u prenošenju znanja i vještina na svoje lokalne zajednice u ekonomskoj revitalizaciji tih ruralnih područja.

20141030_155634

20141030_155504

You may also like...