Radionica za LAG-ove u organizaciji Ministarstva poljoprivrede

radionica-bizovac-1

Predstavnici LAG Posavina, voditelj Goran Jelinić i stručni suradnik Krunoslav Eraković, sudjelovali su na dvodnevnoj (22.-23.10.2014.godine) radionici za LAG-ove koju je u Bizovačkim toplicama, u Hotelu Termia, organiziralo Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske uz domaćinstvo LAG-a Karašica.

Cilj radionice je bio upoznati predstavnike LAG-ova u Hrvatskoj sa stanjem provedbe mjere 202 (LEADER) unutar IPARD programa, planovima za provedbu Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020 i LEADER pristupa u razdoblju 2014 – 2020.

Informacije je nazočnima iznijela Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede.

Voditelj LAG-a Karašica Ivan Vrbanić upoznao je sudionike radionice sa LAG područjem te je predstavio iskustva LAG-a Karašica i Osječko-baranjske županije u povlačenju sredstava iz IPA-e, posebno IPARD-a.

radionica-bizovac-2

Važnost pripreme nove Lokalne razvojne strategije (LRS) u novom programskom razdoblju (2014-2020) prezentirala je Gordana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o.Osijek.

Razvoj turizma na području Osječko-baranjske županije je prezentirala Silva Wendling iz Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ.

Primjere projekata razvoja cikloturizma u prekograničnom području Hrvatska-Mađarska iznijela je Ljerka Vučković, LAG Karašica.

Mogućnosti financiranja malih polj.gospodarstava i socijalnog poduzetništva u ruralnim područjima svojim predavanjem je predočila prof.Snježana Tolić sa Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka.

Program radionice je završio terenskim obilaskom i posjetom članu LAG-a Karašica, Kanaan d.o.o. Donji Miholjac,koji je imao ulaganje u liniju za proizvodnju čipsa iz IPARD Mjere103 te posjetom vinariji Feravino d.o.o. Feričanci i vinskim cestama Feričanačkog vinogorja uz degustaciju vina u Starom podrumu u Feričancima.

You may also like...