Smotrom izvornih šetanih kola KUD Bebrina čuva od zaborava drevne slavonske običaje

U općinskom središtu Bebrini, u organizaciji istoimenog Kulturno umjetničkog društva, sinoć je održana tradicionalna 6. po redu smotra šetanih kola, pod nazivom “Urodila šuma žirovica”. U folkornom programu, uz domaćine, nastupilo je još pet KUD-ova iz brodskoga kraja, te gosti iz Hercegovine, članovi KUD-a Rudine iz Livna.

Urodila šuma žirovica – izvorno je slavonsko šetano kolo koje potječe iz samoga sela Bebrina. Stihovi pjesme “Urodila šuma žirovica” oslikavaju žirorodne slavonske hrastove šume i drevne seoske običaje hranidbe svinja žirom. A članovi KUD-a Bebrina ne dopuštaju da se običaji zaborave.

“Bebrina je malo selo ali bogato običajima i tradicijom. A očuvanje narodne baštine uspješno prenosimo na mlade”, ističe Marica Vačić Milošević, predsjednica KUD-a Bebrina koji okuplja 30-ak aktivnih članova.

Zahvaljujući i mjesnoj školi, koja je domaćin ovoj smotri, i djeca u Bebrini rado sudjeluju u folkloru i tamburaškoj sekciji, dodaje članica KUD-a i ravnateljica OŠ Antun Matija Reljković  Marija Rosandić.
Šarolik folklorni program gostujućih KUD-ova: pjesme i plesove izveli su folkloraši KUD-a Vrba iz Donje Vrbe, KUD-a Smilje i MPS Veseli šokci iz  Slavonskog Broda, Pjevačka skupina “Veseli Slatinčani” iz Starog Slatinika,  KUD-a Graničar iz Stupničkih Kuta, te gosti iz Hercegovine, članovi KUD-a Rudine župe Vidoši iz Livna koji su se predstavili spletom livanjskih šetanih kola i prikazom običaja čobanovanja, odnosno čuvanja ovaca.
Podrška ovoj folklornoj manifestaciji, kao i svakom obliku očuvanja kulturne tradicije stiže i od Općine Bebrina. Smotru je otvorio, i obećao nastavak potpore u organizaciji i ubuduće, Ivan Brzić, mladi načelnik Općine Bebrina.
Izvor: brodportal.hr

You may also like...