Studijski posjet LAG-a Zrinska Gora – Turopolje na područje LAG-ova Brodsko-posavske županije – 18. i 19.10.2019.g.

Lokalna akcijska grupa Posavina provodi međuteritorijalni projekt suradnje “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača” zajedno s Partnerima LAG-om Zapadna Slavonija, LAG-om Slavonska Ravnica i LAG-om Zrinska gora – Turopolje.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva kroz razmjenu znanja i iskustava, opremanje te promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja.

Kako je predviđeno projektom jedna od aktivnosti je i Studijsko putovanje LAG-ova kako bi se poljoprivrednim proizvođačima – voćarima i povrtlarima predstavila proizvodnja i način rada ostalih proizvođača što ima za cilj udruživanje u zadrugu kako bi što lakše plasirali svoje proizvode na tržište i postali konkurentniji.

Studijsko putovanje organizirano je 18. i 19.10. 2019.g. gdje su naši partneri na projektu – predstavnici LAG-a Zrinska Gora – Turopolje imali priliku posjetiti voćare i povrtlare na području našeg LAG-a.

Prvi dan obilaska posjetili su proizvođače voća na području LAG-a Slavonske Ravnice i proizvođače voća i povrća na području LAG-a Posavina. Na području našeg LAG-a u Općini Brodski Stupnik, posjetili smo OPG LOVINČIĆ TOMISLAV iz Starog Slatinika gdje im je nositelj gospodarstva predstavio proizvodnju jagode i krastavca- salatara, nakon toga ugostili su nas vlasnici  OPG-a ZUBIĆ iz Brodskog Stupnika, gdje smo degustirali kupinovo vino i vino od višnje, te džemove od kupine i višnje.

Nakon toga na području Općine Oriovac, posjetili smo proizvođača aronije, gospodina Miroslava Maričića koji nam je predstavio proizvodnju aronije te smo i obišli nasad aronije.

Drugi dan obilaska sudjelovali su na manifestaciji “DANI PORTUGIZCA U CERNIKU”, koja se organizirala na području LAG-a Zapadna Slavonija. Na manifestaciji predstavili su se proizvođači s područja LAG-a Zapadna Slavonija i svi zainteresirani su sudjelovali na radionicama koje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

 

 

 

You may also like...