Studijski posjet LAG-ova Posavina, Zapadna Slavonija i Slavonska Ravnica u sklopu projekta “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača”

Lokalne akcijske grupe Posavina, Zapadna Slavonija i Slavonska Ravnica s poljoprivrednim proizvođačima sa svog područja u sklopu projekta “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača” boravili su u studijskom posjetu Lokalnoj akcijskoj grupi Zrinska gora – Turopolje, 07. i 8. veljače 2020. godine. Međuteritorijalni projekt suradnje se provodi u sklopu Podmjere 19.3. “Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a”, TO 19.3.2. “Provedba aktivnosti projekta suradnje”.

Provedbom projektnih aktivnosti nastoje se ostvariti postavljeni ciljevi projekta, odnosno ojačati kapaciteti i poboljšati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača, potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva i povrtlarstva, nabaviti oprema te izvršiti promocija poljoprivrednih proizvoda, a sve s ciljem povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima.

Putovanje je organizirano s ciljem da se poljoprivrednim proizvođačima s našeg područja, iz sektora voćarstva i povrtlarstva, predstave primjeri dobre prakse s ciljem prikupljanja znanja i iskustava u području poljoprivredne proizvodnje i ruralnog turizma.

Svi sudionici su posjetili Distributivni centar za voće i povrće u Rakitovcu, gdje je poljoprivrednim proizvođačima prezentiran rad centra te su prenijeli svoja stečena znanja i iskustva vezana za djelovanje i rad distributivnog centra i potaknuli ih na udruživanje kako bi postali konkurentniji na tržištu.

Također, posjetili su OPG Macenić (proizvodnja povrća i cvijeća), OPG Dorotić (proizvodnja jabuka i soka od jabuka), OPG Cestarić (proizvodnje kruške viljamovke i rakije), OPG Dvorneković (proizvodnja kupina i kupinovog vina), OPG Marčinko (uzgoj aronije, heljde i njihovih proizvoda) i OPG Belošević (vinogradarstvo i kušaona vina).

Djelatnici LAG-a Zrinska Gora – Turopolje svoj rad su predstavili svim sudionicima u prostorijama SOS Dječje selo Lekenik.

 

 

 

 

 

 

You may also like...