Studijski posjet LAG-u Međimurski doli i bregi – Sv. Martin na Muri – 6.- 8.11.2019.g.

 

 

 

 

 

Lokalna akcijska grupa Posavina u terminu 6.-8.11.2019.g. organizirala je za svoje članove, zaposlenike i volontere odlazak na studijsko putovanje u Sv. Martin na Muri na područje LAG-a Međimurski doli i bregi.

Studijsko putovanje se financiralo u skladu s Pravilnikom o Mreži za ruralni razvoj na temelju Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj 2014.-2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2019.g. koja se sufinancira sredstvima Mjere 20 „Tehnička pomoć“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Prvog dana sudionici putovanja posjetili su imanje Terbotz  i OPG Jakopić u Železnoj Gori, turističko imanje i vinariju s tradicijom proizvodnje vina još od 1908. godine.

Nakon toga u prostoru termi Sv. Martin na Muri održano je predavanje i prezentacija – koncept „nula kilometara“,  lokalna hrana na lokalnom stolu – Povezivanje lokalnih proizvođača sa pružateljima usluga u turizmu, koju je vodila gđa. Jelena Brlečić, voditeljica projekta biodinamičke i ekološke poljoprivrede u Lifeclass Termama Sv. Martin na Muri.

Drugog dana sudionici su se upoznali  s inovativnim pristupom zajednici, odnosno posjetili su Centar za posjetitelje u Žabniku – Mlin na Muri, vozili se skelom i posjetili multimedijalnu zbirku, muzej mlinara.

Zatim su posjetili Ergelu Međimurskog konja, gdje su predstavnici Javne ustanove za zaštitu Međimurske prirode predstavili svoj projekt prekogranične suradnje Interreg HU-RH. Obišli su i seosko gospodarstvo Goričanec kao primjer dobre prakse, gdje su mogli  vidjeli uređeni krajolik za opuštanje, životinje, ribolov i sportske terene.

Na farmi jelena i muflona na OPG-u Perhoč, Sv. Martin na Muri predstavljena je poljoprivredno – turistička ponuda seoskog turizma, kušaona i restoran. Na OPG-u Hažić u Jurovčaku vlasnici su prezentirali rad svog opg-a, uputili na koje mjere su kandidirali projekte (nacionalne i eu natječaje), prezentirali proizvodnju vina, sokova, čipsa od jabuke, degustaciju vina, glamping i kratke lance opskrbe.

Treći dan posjetili su Crkvu sv. Jeronima u Štrigovi gdje je prezentirana kulturno – vjerska baština te su imali priliku vidjeti djela fresko slikara Ivana Rangera.

U Međimurskim dvorima u Lopatincu prezentirani su uspješni modeli financiranja i  provedba ruralnih projekata, predstavljeni etno sadržaji, suvenirnica, Etno art Chef kuhinja, bajkovita šuma i botanički vrt.

Izvršena aktivnost pridonijela je ostvarenju ciljeva Mreže za ruralni razvoj na način da je:

  1. Povećana uključenost dionika u provedbi programa
  2. Informirana šira javnost i potencijalni korisnici o Programu i mogućnostima sufinanciranja projekta
  3. Potaknute inovacije u poljoprivredi, proizvodnji hrane, šumarstvu i ruralnim područjima

https://www.mrr.hr/o-nama/

 

 

 

 

You may also like...