• 035/221-535
  • Stjepana Radića 117, Brodski Stupnik, Croatia
  • info@lag-posavina.hr

Studijsko putovanje volontera, članova i zaposlenika LAG-a Posavina u Općinu Biala Rawska, Poljska od 28.02.2019.g.-03.03.2019.g.

U okviru studijskog  putovanja koje je trajalo od 28.02.2019.godine do 03.03.2019.godine predstavnici LAG-a Posavina posjetili su Općinu Biala Rawska u Poljskoj.

Prvog dana posjetili su Institut za hortikulturu u Sikierniewicama gdje su održali sastanak s predstavnicima Instituta na temu proizvodnje voća i povrća (sadnja – sorte, očekivanja poduzetnika u inozemstvu, zaštita, skladištenje, prodaja). Domaćini su predstavili rad Instituta i kroz aktivnu raspravu zajedno s voćarima s područja LAG-a Posavina razmijenili iskustva.

Drugog dana posjetili su grupu proizvođača “SADEX” i sastali se s predstavnicima grupe gdje su domaćini prezentirali svoj rad, obišli proizvodne pogone i ULO hladnjače.

Kao dobre primjere prakse posjetili su OPG Rokicki u Biala Rawska koji se bave proizvodnjom jabuke od 1929.g., OPG Strash u Dankowu koji se također bave proizvodnjom jabuke i OPG Byster u Franopolu koji se bave  preradom i proizvodnjom soka od jabuke.

Održan je integracijski sastanak s vlastima općine Biala Rawska, predstavnicima Udruge voćara Republike Poljske ispostave Biala Rawska i voćarima iz općine Biala Rawska gdje su se razmijenila iskustva, uspostavili kontakti za buduću suradnju i održano je zajedničko druženje gdje se predstavila narodna nošnja, običaji i glazba Bialo Rawskog kraja.

Cilj studijskog putovanja je bio ojačati  kapacitete i konkurentnost poljoprivrednih proizvođača u sektoru voćarstva  kroz razmjenu znanja i iskustava, promociju poljoprivrednih proizvoda u cilju povećanja samoodrživosti poljoprivrednih gospodarstava i malih gospodarstvenika na ruralnim područjima te poticanju njihovog udruživanja.

Na studijskom putovanju sudjelovali su i predstavnici LAG-a Zapadna Slavonija, LAG-a Slavonska Ravnica i predstavnici Brodsko-posavske županije.