U Brodskom Stupniku održana informativna radionica na temu „Proizvođačka organizacija voćara i povrtlara“

Dana 26.11.2019. godine u 18:00 sati održana je informativna radionica na temu „Proizvođačka organizacija voćara i povrtlara“ u prostorima Turističkog-informativnog centra u Brodskom Stupniku. Informativni sastanak se održao u organizaciji LAG-a Posavina, LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska Ravnica u sklopu zajedničkog projekta “Udruživanjem do jačanja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača” koji za cilj ima ojačati suradnju i potaknuti osnivanje proizvođačke organizacije voćara i povrtlara.

Voditelj LAG-a Posavina Goran Jelinić upoznao je sve zainteresirane s ciljem projekta i planovima o proizvođačkoj organizaciji, a predavač Tihomir Kovač detaljno je predstavio način osnivanja proizvođačke organizacije, njezine prednosti i nedostatke. Na informativnom sastanku su svi zainteresirani proizvođači, voćari i povrtlari, potencijalni članovi buduće proizvođačke organizacije dobili potrebne informacije i odgovore na pitanja.

Proizvođačka organizacija će omogućiti:  planiranje proizvodnje i omogućavanje lakšeg pristupa tržištu, sortiranje proizvoda prema zahtjevima kupaca, uštede pri skladištenju i pripremi proizvoda za tržište, bržu distribuciju proizvoda, kontinuiranu opskrbu tržišta i postizanje veće prosječne cijene proizvoda na tržištu. Većina prisutnih je zainteresirana za ulazak u proizvođačku organizaciju i nadaju se da će ona doprinijeti boljem poslovanju i olakšati njihov trud i rad. Informativne radionice će se održati na području LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska Ravnica, nakon čega će se dobiti konačan broj zainteresiranih s kojima će se dogovarati daljnja suradnja.

Osnivanje proizvođačke organizacije se može povezati s planiranom gradnjom Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora u Brodskom Stupniku koji bi omogućio razvoj prerađivačke industrije. Projekt PPI Brodski Stupnik trebao bi utjecati  na minimalno tri županije s potencijalom za razvoj snažnog mješovitog klastera malih poljoprivrednih gospodarstava i komplementarnih poduzetničkih aktivnosti u domeni ekološke poljoprivrede, proizvodnje standardiziranih i visokovrijednih prehrambenih proizvoda, svih oblika turizma u ruralnom prostoru i drugih djelatnosti.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane proizvođače, voćare i povrtlare, s područja Brodsko – posavske županije,  da dođu u urede LAG-a Posavina, LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska Ravnica te zatraže sve željene informacije ili da se pridruže na nekoj od sljedećih radionica.

You may also like...