Veće uključivanje lokalnih zajednica u izradu razvojnih strategija

Europski parlament velikom je većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske zastupnice i predsjednice Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić o većem uključivanju lokalnih zajednica u izradu razvojnih strategija.

Takvo stajalište pogoduje malim općinama i lokalnim akcijskim grupama jer bi trebalo olakšati njihovo financiranje i smanjiti administrativno opterećenje.

‘Odsad će male i siromašne sredine i male lokalne grupe imati puno veći utjecaj na trošenje eurpskog novca jer je njima i namijenjen. Također, nezaposlenost mladih smanjivat će se i kroz strategije regionalnog razvoja tako što će lokalna mala i srednja poduzeća biti uključena u implementaciju tih strategija’, izjavila je Ruža Tomašić.

EU parlament ovime daje veću ulogu i lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) te od Europske komisije traži da im se poveća područje djelovanja, omogući edukacija i smanji administrativni teret, a sredstva iz fondova (ne samo iz EAFRD i EMFF) učine dostupnijima kroz pojednostavljenje postupaka i višeizvorsko financiranje (CLLD).

 

Izvor: vijesti.hrt.hr

You may also like...