Vlada ima plan kako zaposliti više od 3000 žena

Program za zapošljavanje žena “Zaželi” vrijedan nešto više od 400 milijuna kuna kojim na području čitave Hrvatske planira zaposliti oko 3000 žena na poslovima brige o starijim osobama predstavljen je u zgradi Požeško-slavonske županije. Na predstavljanju tog programa sudjelovali su i premijer Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Projekt vrijedan 400 milijuna i 900 tisuća kuna financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda i u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kazala je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević.

Cilj je, dodala je, omogućiti pristup zapošljavanju ženama koje su u nepovoljnom položaju na tržištu radas naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a u okviru projekta planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima odnosno ruralnim područjima i otocima te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Riječ je o pozivu koji traje sve do 2020. godine, a za natječaj se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000 kuna, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10 milijuna kuna, kazala je Ivanković Knežević.

 

Izvor: dnevnik.hr

You may also like...