Zaklada “Slagalica” kroz natječaj “Naš doprinos zajednici” odobrila financiranje i tri projekta sa područja LAG-a Posavina

Radi se o slijedećim projektima:

 • Staza ljekovitih biljaka (OŠ “Ivan Mažuranić” Sibinj, PŠ Stari Slatinik) – Građanskom akcijom je planirano da učitelji PŠ Stari Slatinik, djeca i mladi, njihovi roditelji, ali i ostali članovi lokalne zajednice istraže pojavnost biljaka ljekovitih svojstava svoga zavičaja, njihovu korisnost i primjenu u svakodnevnom životu.Projektne aktivnosti obuhvaćaju uređenje šetnjice: čišćenje, iskopavanje, betoniranje, postavljanje klupa, koševa i info ploča.

  U mjesecu svibnju organizirala bi se dva izleta u prirodu s ciljem poticanja obitelji, ali i ostalih na pješačenje te boravak i uživanje u prirodi. Na taj bi se način djelovalo i na zdravlje svih članova naše zajednice, koji bi nakon što se uredi šetnjica, šetnju u prirodi prihvatili kao jedan od uobičajenih, zdravih načina provođenja slobodnog vremena.

 • Odbojka za sve (Udruga za mlade “Mladi Općine Čaglin”) – Projekt se sastoji od uređenja igrališta za odbojku na pijesku s klupama pored samog igrališta, te izgradnja pješčanika za igru male djece.Projekt izgradnje igrališta za odbojku na pijesku odabran je iz više razloga. Odbojka u Čaglinu ima dugu tradiciju igranja i vrlo je popularan sport za kojim postoji interes, o čemu svjedoče brojna prva mjesta na školskim i drugim natjecanjima.

  Ovim projektom obuhvaća se najšira moguća zajednica, odnosno korisnici su mladi, djeca, bez obzira na spol, ali i oni stariji te se time otvara mogućnost i tim skupinama za bavljenje sportskom, aktivnošću i povećanje kvalitete života, što do sada nije bio slučaj.

 • Razglednica moga mjesta, Mrsunjski Lug (OŠ “Dr.Stjepan Ilijašević” Oriovac, PŠ Brodski Stupnik) – Ova građanska akcija potaknuta je problemom koji je sasvim slučajno uočen: prikupljajući materijale za nastavu nastavnici su došli do otkrića povijesnog lokaliteta (10. – 13. stoljeće) Gradina-Mrsunjski lug, a koji se ne spominje niti u udžbenicima niti ga učenici, kao i roditelji, poznaju iz usmene predaje.U suradnji s Muzejom Brodskog Posavlja učenici i zainteresirani roditelji će upoznati najvažnije činjenice o nalazištu Mrsunjski lug i povijesnoj baštini mjesta. Učenici će posjetiti i sam lokalitet te će slikati likovne uratke. Najoriginalnije likovne uratke učenika i snimljene fotografije iz Muzeja i s nalazišta će oblikovati u razglednicu svoga mjesta te ih tiskati kao pravu razglednicu. Ostale likovne radove i fotografije će postaviti i organizirati izložbu u Društvenom domu u Brodskom Stupniku te pozvati lokalno stanovništvo na predstavljanje ovog nalazišta.

  Razglednica i fotografije će se poslati i nadležnim Ministarstvima sa zamolbom da se ovome lokalitetu prida važnost i posveti veća pozornost, te Turističkom uredu Sl. Brod i Turističkoj zajednici Brodsko-posavske županije. Ostale razglednice podijeliti će se stanovništvu.

  Cilj ovog projekta je upoznati učenike, roditelje i širu javnost s povijesno-kulturnim lokalitetom u mjestu te tako istaknuti kulturnu baštinu ne samo učenicima i budućim školskim generacijama nego i širem stanovništvu u RH.

Izvor: zaklada-slagalica.hr

You may also like...