Nakon što je ostao bez posla u slavonskobrodskoj tvrtki Jasinje, i nakon toga nekoliko godina proveo na skrbi i Zavodu za zapošljavanje, agronom Ivan Zubić iz Brodskog Stupnika znao je da se više neće moći zaposliti, pričekao je uvjete za odlazak u mirovinu i razmišljao čime se dalje baviti kako bi iskoristio slobodno vrijeme i sa suprugom Nadom dopunio kućni budžet, piše agroklub.
“Iako mi kao agronomu voćarstvo nije uža spacijalnost, supruga i ja smo odlučili baviti se uzgojem kupina, jer nam za tu proizvodnju nije trebala velika površina. Od prijatelja sam nabavio tridesetak sadnica američke sorte Thornfree, znao sam da je to odlična ranija kupina krupnih slatkih plodova i onda sam ju postupno razmnožio reznicama i proizveo 200 za naš kupinjak”, kaže Ivan i dodaje da su supruga Nada i on cijeli nasad sa stupovima i žicom podigli vlastitim radom i sredstvima.
Opredjelili su se za uzgoj i preradu kupine u kupinovo vino, ali i za druge voćne prerađevine.
“Na početku smo zamislili da našu malo veću okućnicu iskoristimo za proizvodnju kupina i drugog voća za vlastite potrebe, za nas, za našu obitelj, za djecu i unuke, za naše prijatelje.”, kažu.
Legalizirali proizvodnju voćnih vina
“Kada smo vidjeli da naše tlo odgovara za uzgoj tog voća, suprug je razmnožio kupine tako da smo 2007. godine imali oko 200 grmova. Tada smo odlučili registrirati OPG, jer smo željeli legalizirati proizvodnju voćnih vina od kupina, ali i vina od višanja i ribizla, jer uzgajamo i to voće”, kaže Ivanova supruga Nada.
Ivan se ispočetka pravo zainteresirao za ugoj kupine, ali i tehnologiju proizvodnje vina o čemu je najviše doznao čitajući dosta literature i pretražujući internet. Tako su Zubići s vremenom dobrano svladali proizvodnju vina čija je kvaliteta sada ustaljena, što su im, kažu, prepoznali kupci.
“Ispočetka je to bila jedna probna proizvodnja u kojoj smo s vremenom uspjeli. Svladali smo tehnologiju proizvodnje kvalitetnih vina, barem tako procjenjujemo prema povratnim informacijama kupaca i onih koji su kušali naša vina, uglavnom su pozitivne. Sada imamo stalne kupce, ali i nove. Najviše vina prodajemo na kućnom pragu, a rado odlazimo na Katarinski sajam u Slavonskom Brodu koji nam je i najinteresantniji te na sajmove u obližnjim gradovima: Đakovu, Požegi, Novoj Gradiški i drugim okolnim mjestima”, pojašnjava Nada gdje i kako najviše prodaju.
Kupinovo vino za zdravlje ljudi
Nada i Ivan kažu kako su zadovoljni sadašnjim rezultatima u proizvodnji voćnih vina, do mnogih malih tajni godinama su dolazili sami, najviše kroz proučavanje literature i vlastitim eksperimentiranjem.
“Moram reći da je bio prilično mukotrpan put, bez neke veće stručne pomoći, a često sitni detalji u tehnologiji puno znače. Dosta smo se i dobro sami snalazili. Važan moment u postizanju kvalitete bilo je vrijeme otakanja vina. Ja baš nisam neki vinopija, vina mi baš ne odgovaraju, ali sam rekla ako meni odgovara vino od kupina po okusu, ako ga ja mogu piti, onda će ga sigurno piti i većina drugih”, prisjeća se Nada nekih detalja u njihovoj višegodišnjoj praksi traženja najboljih okusa.
Kažu da kupinovo vino najviše piju oni koji imaju zdravstvenih problema, najviše žene, a prema prodaji procjenjuju da ga pije populacija žena oko 80 posto, a neki ga piju iz preventivnih razloga.
Kupinovo vino ima puno željeza i C vitamina
Kupinovo vino ima puno vitamina i minerala, najviše C vitamina i željeza, pa ga neki ljudi kupuju i piju po preporukama liječnika.
“Najviše ga piju ljudi koji pate od anemije, koji se puno iscrpljuju fizičkim ili umnim radom, kupinovo vino korisno je u postoperativnom razdoblju, nakon kemoterapije i zračenja, kada organizam oslabi. Preporučuje se i za jačanje apetita i to ako se pije prije jela, ali isto tako kupinovo vino, barem prema mojim saznanjima, pomaže u nekim dijetama ako se pije poslije jela. Imali smo slučajeva da su kod nas kupovali kupinovo vino i za trudnice, kažu da je djelotvorno u izjednačavanju krvnog pritiska”, nabraja Nada neke pogodnosti pijenja kupinova vina, ali u umjerenim količinama.
Iako su otpočetka na svojoj okućnici proizvodili kupine i ostalo voće uz minimalnu uporabu kemijskih sredstava, prije četiri godine odlučili su prijeći na ekološki uzgoj koji im, kažu, nadzire Nadzorna stanica za ekološki proizvodnju Hrvatskih šuma.
Niži urodi u ekološkoj proizvodnji
Zubići kažu kako se u proizvodnji strogo vode ekološkim načelima, od primjene gnojiva za osnovnu i proljetnu prihranu, pripremaju i prirodne pripravke na bazi koprive, gaveza i mlijeka, a rano u proljeće preventivno idu sa plavim sredstvima na bazi bakra i sumporom koji su dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji.
“Ove godine nije bilo puno kiša, pa nije ni bilo veće potrebe za zaštitu od bolesti. Nažalost, imali smo drugih problema, kasni proljetni mraz načinio je štetu. Sretni smo ipak što se kupinjak oporavio i što nije izmrznuo u korijenu. Sada i suša dosta utječe na stanje u kupinjaku. Nasadu pomažemo koliko možemo klasičnim zalijevanjem, jer nemamo sustav za navodnjavanje”, govori Nada o nekim ovogodišnjim problemima.
Naši domaćini kažu da se u ekološkoj proizvodnji ostvaruju znatno niži urodi nego u konvencionalnoj proizvodnji, pa bi po toj logici i njihovi proizvodi trebali biti skuplji, ali oni ne dižu cijene jer su svjesni slabije kupovne moći većine kupaca. Tvrde da su zaštitna sredstva i gnojiva koja se smiju koristiti u ekološkoj poljoprivredi dosta skuplja od konvencionalnih, puno je više ručnog rada, osobito u suzbijanju korova jer nasad ručno okopavaju i kasnije zastiru slamom da spriječe nicanje korova i gubljenje vlage iz zemlje.
Pozornost dizajnu i staklenoj ambalaži
Veliku pozornost posvećuju dizajnu i pakiranjima svojih vina i drugih proizvoda, kako bi kupcima bili što prepoznatljiviji.
“Mi naša vina pakiramo isključivo u staklenu ambalažu, iako smo imali dosta upita možemo li poslati 5, 10, 20 litara vina u nekakvoj plastičnoj ambalaži, međutim mi u takvoj ambalaži ne šaljemo i ne prodajemo vino. Pakiramo ga isključivo u staklenu ambalažu u boce različitih zapremina: od 1 litre, butelje od 7,5 decilitara, pola litre i od 2 decilitra, što je prihvatljivo za ugostitelje. Boce su opremljene prepoznatljivom etiketom koja mora sadržavati sve podatke koje propisuje zakon: godina proizvodnje, naziv proizvođača, postotak alkohola, temperatura na kojoj se vino mora čuvati, sa naznakom da je voćno vino. Moram naglasiti da su naša sva vina voćna, to znači da mogu sadržavati alkohola do 13 posto.Pakiramo i u poklon-pakete, eko-kutije, ovisno o tomu tko što želi”, kaže Nada.
Dodaje kako jako voli spravljati i druge prerađevine od voća: džemove, sokove, kompote i slatko od kupina, višanja, ribiza i drugog voća, ali ne stigne sve to fizički, pa najviše takve zimnice pripreme za obitelj i prijatelje, a tek ponešto prodaju.
Radom u voćnjaku i vrtu, gdje također proizvode zdravu hranu ovo dvoje vrijednih umirovljenika, entuzijasta i zaljubljenika u zemlju i plodove koje ona daje, primjer su kao se predanim radom i na manjim površinama može ostvariti solidan dopunski prihod za popunu. A uvijek se, kažu, nađe mjesta i za druge hobije i zanimacije, pa je tako Nada i velika zaljubljenica u izradu ručnog rada zlatoveza.
Izvor: sbplus.hr