Općina Oriovac – Održana tribina ‘Pomirenje će vas osloboditi’

U mjesnom domu u Oriovcu, sinoć je u organizaciji Udruge veterana dragovoljaca domovinskog rata „OTROVI“, održana javna tribina pod nazivom – “Pomirenje će vas osloboditi’. Uvodno predavanje održao je prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu – Od našeg prošlog susreta ovdje u Oriovcu, dogodili su se parlamentarni izbori, u međuvremenu su se tresla brda, a zasad se nije dogodilo puno promjena. No, treba svakome dati šansu da se snađe i pokrene svoje projekte. Možda smo imali prevelika očekivanja. Treba se provozati Slavonijom i vidjeti kako se živi, to može puno bolje. Naša očekivanja su narasla s godinama nezadovoljstva i krajnje je vrijeme za reforme.

I ova izbjeglička kriza je znak vremena u kojem se nalazimo. Sve što se zbiva oko nas, zbiva se pod Bogom, ukoliko vjerujemo u njega. Uzrok krize je rat, dugogodišnji rat na tom području, u kojem veliku ulogu imaju zapadne sile, koje bi te ljude trebali onda primiti kod svoje kuće.-

O čemu ćete ovom prigodom govoriti u Oriovcu? – Večeras govorimo o pomirenju. Svakog kršćanina ova tema asocira na onu Kristovu – ‘Istina će vas osloboditi’. Sloboda je najdragocjeniji dar. Ovi ljudi, branitelji, invalidi, oni najbolje razumiju o čemu govorimo kad govorimo o slobodi. Možeš čovjeku dati sva blaga svijeta, ali ako nije slobodan, ništa mu ne vrijedi. Naravno, čovjek može sebe itekako obmanuti i misliti da je slobodan, a biti potpuni rob. Potrebno je progovoriti o tome da je prava, istinska sloboda – sloboda od laži, od obmane, od ideologije i da je prava sloboda u istini. O prošlosti, o Domovinskom ratu, o istini s kojom se svaki građanin mora suočiti. A to ne možemo postići, bez Božje pomoći. Mislim da naše društvo, bez obzira na svu svoju kršćansku tradiciju, mora proći kroz taj čin pomirenja, a to znači razdružiti se sa zlom, razdružiti se s lažima. Mi ne možemo fingirati da smo se ispovijedili ukoliko smo u ispovijedi prešutjeli i lagali. Pa što možemo onda očekivati, ako smo lagali samog Boga? Da onaj koji je lagao Boga, neće lagati čovjeka? Pa to je milijardu puta lakše. Moramo u pravim vrednotama, na pravim mjestima prepoznati prave izvore životne snage i životnog opredjeljenja – to je prava poruka našeg večerašnjeg druženja u Oriovcu – da pomirenje ide kroz oslobođenje i da oslobođenje ide kroz pomirenje, a to je uvijek proces čišćenja, razdruživanja, razgraničavanja dobra i zla, istine i laži,  pravde i nepravde.-

Predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata “Otrovi”, Ivan Didaković je obraćajući se nazočnima, naglasio – Hrvatska politika, kao i svjetska, je kontaminirana i zatrovana negativnim, jer ni mi nismo stvorili model i prototip istinskog kršćanskog čovjeka i političara koji svoj motiv ima u ljubavi, pravdi, istini i poštenju. Takvi postoje i oni su među nama. Moramo govoriti što Hrvatska nije i što domoljublje nije. Nama je čak uzurpiran i pojam domoljublja. Jer domoljublje nije u kojem se lobiranjem fokusiramo samo na svoj lobi, domoljublje nije isključivost. Ono nije pravljenje veza i protekcija, a nije niti grlato vikanje ‘Hrvatska’ i mahanje barjacima, a istovremeno živjeti nemoralno i izvan Božjih vrednota,  a takvo što postoji u svim porama našeg društva.  Jer onda nam se dogodi da domoljublje postane prezreno, da stvorimo kompleks i bude nas sramota nositi naš barjak i križ naš. Naše vlasti se ponašaju kao hrvatski stečajni upravitelji rasparčavajući tuđu muku i trud, dok se sve to ne ugasi i razgrabi, a mi to samo gledamo šutke. Dokle želimo biti slobodni na tuđi račun? Čega se i koga mi bojimo?

Uz mještane Oriovca, predstavnike općinskih vlasti, na tribini su bili predstavnici braniteljskih udruga, načelnici susjednih općina i brojni drugi gosti. (izvor: www.radioslavonija.hr)

You may also like...