DAN OPĆINE PODCRKAVLJE – Načelnik Trtanj: nova škola u Podcrkavlju pred otvorenjem, na jesen prva dva razreda prvašića!

Nakon gotovo pet godina i svih peripetija oko izgradnje nove zgrade područne škole Blaž Tadijanović u općinskom središtu Podcrkavlju, 10-ak kilometara sjeverno od Slavonskog Broda – nazire se konačni završetak opremanja tog kapitalnog objekta, procijenjene vrijednosti 6,5 milijuna kuna, a već od ove jeseni, dakle u 2016/2017. školskoj godini prvi će put u školske klupe u novoj školi zasjesti prvašići prva dva razreda! Najljepša je to vijest koju su žitelji općine Podcrkavlje mogli čuti ovog utorka 28. lipnja, kada proslavljaju Dan svoje općine, a potvrdio ju je na svečanoj sjednici općinskog vijeća načelnik Tomislav Trtanj  (HSS).

“Zaista je nova zgrada škole najznačajniji projekt u posljednje vrijeme u općini Podcrkavlje, koji će svakako biti jedan od generatora ostanka mladih obitelji u ovom kraju. Preostalo je još samo opremanje što također financira Ministarstvo obrazovanja, a ovih dana će biti ili već je raspisan javni natječaj. Time će se stvoriti svi uvjeti za početak nastave u predstojećoj školskoj godini u novoj školi u Podcrkavlju, a radost mi je reći i to da ćemo upisati djecu u dva prva razredna odjeljenja“, rekao je načelnik Trtanj na svečanoj sjednici općinskog vijeća koja je održana u novoizgrađenoj 3,5 milijuna kuna vrijednoj školsko sportskoj dvorani u sklopu zgrade škole.

No, preostaje riješiti i profilaciju škole, jer je područna škola u sastavu matične, Osnovne škole Blaž Tadijanović u Podvinju odnosno teritorijalno i pod osnivačkim pravima Grada Slavonskog Broda. Stoga će se ta dilema naknadno dogovarati u relacijama Općine Podcrkavlje, Grada Slavonskog Broda, Brodsko posavske županije i Ministarstva obrazovanja. Također, u dijelu građevinskih radova treba otkloniti još neke detalje oko problema vlage koja se pojavila u dijelu objekta, što na naredbu Ministarstva moraju riješiti izvođači radova.

Načelnik Trtanj ne sumnja da će sve što je nužno za početak nastave biti riješeno do jeseni, odnosno do početka nove školske godine. Osim ovog najvažnijeg, Općina Podcrkavlje u proteklom je razdoblju uspješno realizirala još nekoliko važnih projekata. Tako je završena energetska obnova zgrade Općinske uprave, što je s 480 tisuća kuna financirao državni fond za energetsku učinkovitost. „Također, izradili smo projektnu dokumentaciju za nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu i novi vatrogasni i društveni dom. Nažalost, Općina ove investcie ne može sama ‘pokriti’ pa moramo čekati natječaje iz Mjera ruralnog razvoja zta koje se nadamo da će biti raspisani čim prije. Isto tako, Općina je pripremila i projektnu dokumentaciju za gradnju vodovodne mreže u naseljima Brodski Zdenci, Gornji Slatini, Dubovik, Matković Mala i Oriovčić, te smo krenuli s radom na izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Podcrkavlje“, rekao nam je načelnik Trtanj.

Da i ova Općina svjesno potiče poboljšanje socijalne slike ali i demografsku obnovu i povećanje stope nataliteta, potvrđuju značajni iznosi koje izdvaja iz godišnjeg proračuna za studentske stipendije (1500 kuna po studentu), jednokratne potpore za novorođenu djecu (1500 kuna za svako prvo novorođeno dijete, 2000 kuna za svako treće dijete u obitelji, te 5000 kuna za svako četvrto novorođeno dijete u obitelji).

U prigodi dana općine Podcrkavlje, svečano je otvoren i novouređeni objekt Mjesnog doma u Duboviku, pitoresknom slavonskom selu pod obroncima Dilj-gore, gdje još malobrojni stanovnici čuvaju od zaborava baštinu svojih predaka i okruženim prirodnim ljepotama Božjega stvaranja šalju svijetu poruku da u Slavoniji ima budućnosti i srdačne dobrodošlice za sve ljude dobre volje.

U protekle dvije i pol godine Općina je uložila oko 250 tisuća kuna u obnavljanje Mjesnog doma u Duboviku, pa se evo iskreno nadam se da će još dugi niz godina služiti mještanima Dubovika za njihove potrebe. Drago mi je da tamo ima dosta mladih obitelji kojima će dom sigurno koristiti“, kazao je načelnik Trtanj.

“Velika hvala načelniku na pomoći ali i svim mještanima koji su sami, volonterski Mjesni dom kroz nekoliko godina obnavljali, ali dok nije Općina pomogla s ozbiljnijim sredstvima nije se to moglo pošteno napraviti. Jako smo sretni i zadovoljni radi toga“, kazao je predsjednik Mjesnog odbora Dubovik-Matković Mala Mario Šimić.

Na svečanosti proslave Dana općine Podcrkavlje i otvorenja novouređenog mjesnog doma u Duboviku bili su i u ime Brodsko posavske županije pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, načelnici Podcrkavlju prijateljskih općina Oriovac (Antun Pavetić), Brodski Stupnik, (Petar Lovinčić), Dragalić (Zvonimir Karlik), Čaglin (Dalibor Bardač) i Sibinj (zamjenik načelnika Tomislav Topalović), izaslanik Ministra branitelja Ivan Cindrić, te saborski zastupnici Davor Vlaović (HSS) i Ljubica Maksimčuk (HDZ).

„Apeliram i molim sve  uključene u odlučivanje o novoj školi u Podcrkavlju da na jesen krenemo s nastavom za učenike dva prva razreda i naravno svim ostalim učenicima. Oni će ovdje imati jako lijepe uvjete i bilo bi stvarno šteta da se dalje s tim odugovlači. Drago mi je i da Općina ulaže u mala sela poput Dubovika, treba ulagati u naše mlade i naravno, omogućiti im bolje uvjete za život na selu, to je dobra poruka svima“ poručila je Ljubica Maksimčuk.

„ Odlična je vijest da će ovdje na jesen u školu ići dva razreda prvašića. Pomoćnik ministra obrazovanja mi je rekao da je raspisan natječaj za potrebnu opremu, ostaje samo dilema hoće li ona biti područna ili matična, ali vjerujem da će se i to brzo riješiti“, rekao je pak Davor Vlaović i čestitao načelniku Tomislavu Trtnju na dobrom vođenju općine Podcrkavlje.
Općine iz koje mladi ne odlaze, dapače, neki se i doseljavaju iz grada, kupuju stare kuće i obnavljaju ih kao vikendice. Zdrav okoliš, domaća slavonska ekološki uzgojena hrana na plodnim njivama, sela u kojima vlada mir, čist zrak i prekrasna priroda – sve to je i još puno više Općina Podcrkavlje.

Na sve to mogu biti ponosni i naši hrvatski branitelji, napose pripadnici legendarne brodske 108. brigade ZNG, čiji su se bojovnici pred sam Domovinski rat, 28. lipnja 1991. prvi put postrojili upravo ovdje, u središtu Podcrkavlja, odakle su krenuli u obranu naše Domovine Hrvatske. U spomen na sve poginule njihove suborce i sve hrvatske branitelje koji su dali svoje živote za Lijepu Našu, položeni su i vijenci i upaljene svijeće pred središnjem križem na groblju u Podcrkavlju, a molitveni obred predvodio je mladi župnik vlč. Josip Kešinović.

 

Izvor: poslovniportal.hr

You may also like...