Održana 10. Rakijada u Podcrkavlju

I ove je godine program ‘Rakijade’ trajao dva dana. U subotu je održana dječja smotra folklora, a u nedjelju je sve počelo okupljanjem ispred župne crkve sv. Ivana apostola i blagoslovom sudionika manifestacije kojega je predvodio  vlč. Pero Stanić, župnik iz Slobodnice. Uslijedila je povorka konjanika, zaprega i gostujućih folkloraša prema igralištu. Ondje je na pozornici u velikom šatoru priređen folklorni program kojega su premijernim nastupom otvorili domaćini: Muška i Ženska pjevačka skupina ‘Rakijaši’ i ‘Bečaruše’ iz Podcrkavlja  te mladi tamburaši domaćega KUD-a ‘Krešimir Šimić’. U nastavku su nastupili i gostujuči folkloraši KUD-a Slavonija iz Starog Topolja, Muška pjevačka skupina Brđani iz Klokočevika, potom KUD Vesela šokadija iz lapovaca, KUD Biseri iz Bosanskog Broda,  Muška pjevačka skupina Starotopoljani (…) a šaljivim dramskim monologom sve prisutne nasmijala je snaša Marica Odvoračka odosno Marica Grgurević. Nakon folklornog programa, dobra zabava nastavljena je uz svirku Grega banda.
Izazov brzog ‘eksiranja’ čokančića
Posebno atraktivno bilo je natjecanje u brzom ispijanju rakije, u kojem je pobijedio iskusni Nikola Smolčić, član MPS Starotopoljani iz Starog Topolja. “Bilo nas je osam u natjecanju, među kojima i tri žene. Ovo mi je već drugi put da sam pobjedio; prvi put je to bilo prije deset godina na prvoj Rakijadi. Inače nisam sklon alkoholu, ali priuštim si domaću šljivovicu jednu prije ručka za zdravlje i zdravicu” rekao je Nikola, koji je za svoju spretnost s čokančićima osvojio super nagradu: pet litara domaće slavonske šljivovice, svježe ispečene.
Svesrdna potpora Općine Podcrkavlje

“Ova je manifestacija puno više od samog prikaza pečenja rakije, to je jedno lijepo druženje kroz pjesmu, folklor i slavonske običaje, priredba kojoj se svi naši žitelji raduju i pripremaju se za nju cijelo ljeto, po kojoj je Podcrkavlje postalo poznato nadaleko. Tradicijske vrijednosti koje želimo očuvati su opet privukle brojne posjetitelje. U Podcrkavlju i okolici imamo puno šljivika i stoljetnu tradiciju pečenja rakije“, rekao nam je Tomislav Trtanj, načelnik Općine Podcrkavlje koja svesrdno pomaže organizaciju Rakijade i rad KUD-a ‘Krešimir Šimić’.  „Oduvijek se ovako pekla rakija u Slavoniji, u ‘veselom stroju’ i nema tog zakona i kazne koja bi uništila u slavonskom čovjeku tu tradiciju, a koju su nam u naslijeđe ostavili naši djedovi“, kaže Tomica Lazić, iz KUD-a ‘Krešimir Šimić’.

A predsjednik društva, Mato Mirosavljević ponosan je na tradiciju održavanja ove jedinstvene manifestacije već punih deset godina. “Hvala svima koji su svih ovih deset godina, pa i ove, pomogli da Rakijada postane prepoznatljiva manifestacija u regiji, na koju svi rado dolaze. I mladi i stari. Svake godine podižemo organizaciju na veću razinu i moram reći da sam iznimno ponosan na sve članove našega KUD-a koji ulažu veliki trud u čuvanju tradicije, njegovanja folklora, običaja i narodne baštine. Dobrodošli u Podcrkavlje!”, kazao je Mato Mirosavljević.

Izvor: brodportal.hr

You may also like...