Održana drama “Rat i propast dvaju carstava u Kobašu”

Prekjučer je u Slavonkom Kobašu, posljednjeg dana škole, premijerno izvedena predstava pod nazivom “Rat i propast dvaju carstava u Kobašu” u režiji Josipa Jagodara, profesora hrvatskog jezika u osnovnoj školi “Dr. Stjepan Ilijašević”. Predstava je okupila tristotinjak zainteresiranih mještana općine Oriovac što je ispunilo dom u Slavonskom Kobašu do posljednjeg mjesta. U predstavi je nastupilo ukupno 53 učenika spomenute osnovne škole.
Radnja ove drame smještena je na početak prošlog stoljeća, točnije u razdoblje 1914. do 1918. godine. Radnja je podijeljena u 3 čina i govori o životu i situacijima koje su prevladavale u ova dva susjedna sela. Tako se u predstavi isprepliću različiti jezici poput njemačkog, latinkog, ruskog te jezika balkanskog govornog područja. Sve su to imali prilike prokazati djeca osnovne škole kroz uloge svećenika, seljaka, kadije, vojnika, trgovaca i brojnih dugih.
Reakcije publike bile su očekivane. Ovakav trud mnogo puta nagradili su aplauzom, a riječi hvale još dugo su se mogle čuti i nakon predstave.

 

Izvor: oriovac.hr

You may also like...