Dana 10.-11.10.2022. godine, 40 osoba s područja LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Posavina u sklopu studijskog putovanja posjetili su područje Međimurja i Zagorja. Studijsko putovanje je održano u sklopu projekta “Okusi tradicije”.
Projekt “Okusi tradicije” međuteritorijalni je projekt suradnje čiji je glavni partner LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG Posavina, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Zagorje-Sutla, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ciljevi projekta su razvoj ruralnog turizma (selektivnih oblika turizma) i s njime povezanih djelatnosti, podizanje razine znanja o konceptu „od polja do stola“ s naglaskom na mlade te jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.
Studijsko putovanje započelo je u centru Klanjca uz pozdravni govor domaćina LAG-a Zagorje-Sutla i gradonačelnika grada Klanjca, te uz kratki razgled samog grada i posjet sarkofazima obitelji Erdödy koji se nalaze u sklopu franjevačkog samostana. Skupocjeni sarkofazi iz 17. stoljeća smješteni su u posebno pripremljenoj kripti samostana koja je uređena za turističke obilaske. U Klanječkoj pelnici prezentirano je poslovanje OPG-a Pleško Brankica koja se bavi proizvodnjom ruža i njihovom preradom. Tako su sudionici imali prilike vidjeti i isprobati prehrambene i kozmetičke proizvode kao što su džemovi, likeri, tonici i kreme. Uslijedila je prezentacija Vinarije Sever i njihove dugogodišnje proizvodnje vinove loze i vina uz degustaciju. Naime, Vinarija Sever prepoznatljiva je po proizvodnji vina autohtone sorte sokol. Na putu prema Villi Zelenjak – Ventek koja je smještana u istoimenoj dolini, sudionici su obišli spomenik hrvatske himne te prošetali Stazom kroz krošnje koja je duga 125 m, s najvećom visinom od 5 m. Nakon autentičnog ručka i zagorske gastronomije te prezentacije pripreme najpoznatijeg zagorskog deserta, štrukli, sudionici su posjetili eko gospodarstvo Jambrešić iz Novih Dvora koji se bave proizvodnjom ljekovitog vina od kupina kao i drugih proizvoda od kupine i maline.
Na području LAG-a Međimurski doli i bregi sudionici su u jutarnjim satima posjetili Mađerkin Breg i vidikovac s ukupnom visinom od 28 metara i pogledom koji se pruža na međimurske gorice i vinarije. Na prvoj destinaciji su predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi i načelnik Općine Štrigova prisutnima zaželjeli dobrodošlicu uz predstavljanje lokacije. Potom je uslijedio razgled vinarije Cmrečnjak uz degustaciju vina. U Međimurskom štacunu prezentirana je udruga „Najbolje ‘z Međimurja“ kao međimurski kratki opskrbi lanac. Sudionici su tako imali prilike razgledati sušaru, prodajni dio i kušati proizvode međimurskih proizvođača poput sireva, namaza različitih vrsta kao i razne sokove. Nakon autentičnog međimurskog ručka u restoranu Kneja, zaputili su se na OPG Pozojov vrčak obitelji Hren, koja se bavi regenerativnom poljoprivredom. Tako su se sudionici prošetali vrtom prepunim domaćim vrstama cvijeća, grmlja, voća i povrća te su kušali pečene jabuke i sok od kadulje. U Pozojevom vrčaku su dodatno svoje proizvode izložili OPG Kristoš, a održana je i prezentacija izrade cekara.