Općina Čaglin – Ukupni pobjednici iz Nuštra, Bjelovara i Ljeskovice

Dom za odrasle osobe Ljeskovica bio je domaćin tradicionalnih sportskih igara domova iz cijele Hrvatske, koje se uz manje prekide održavaju preko 12 godina. U Ljeskovicu su ove godine došli sportaši i njihovi terapeuti iz domova, Bidružica, Bjelovar, Borovo, Bistričak, Ja kao ti iz Osijeka, Kotoriba, Lobor, Nuštar, Motovun, Skupnjak, Trogir i Zagreb. Natjecali su se iz šest disciplina, bela, čovječe ne ljuti se, košarka slobodna bacanja, pikado, stolni tenis, šah, a najviše od svega međusobno druženje korisnika domova.

– Dom za odrasle u Ljeskovici su prvi puta domaćini ovakvog natjecanja, a do sada smo bili više puta domaćini sportskih natjecanja u malom nogometu, koja se također organiziraju svake godine. To su tradicionalna sportska druženja domova kojih u Hrvatskoj ima 20, a danas ovdje učestvuje 13 domova. U našem Domu koji se nekada zvao Dom za psihički bolesne odrasle osobe, što je zbog senzibiliteta osoba s invaliditetom promijenjeno u Dom za odrasle osobe, korisniku pristupamo kao ravnopravnom partneru, kao osobi kojoj mi zaposlenici dajemo podršku. Dana sve više radimo na smanjivanju broja korisnika u instituciji, a društvo se brine da se nekoliko osoba, od tri do pet, organizira da samo žive u jednoj zajednici. Naš dom ulazi u tu priču, a neki domovi su već ušli u taj proces – kaže ravnateljica, Rada Matoš, dipl. soc. radnica, koja navodi da dom trenutno ima 286 korisnika, smještenih u pet zgrada, za koje se brinu 2 socijalna radnika, tri radna terapeuta, dva fizioterapeuta, dva fizioterapeuta na stručnom osposobljavanju, 15 medicinskih sestara i tehničara s glavnom sestrom i 27 njegovateljica. Psihologa i liječnike koriste iz Doma zdravlja Čaglin s kojima su u stalnom kontaktu, a koriste usluge OŽB Požega, Bolnice Popovača i Strmac za duže hospitalizacije.

Nakon cijelo dopodnevnog natjecanja najbolji i ukupni pobjednici bili su korisnici Doma u Nuštru, drugo mjesto su osvojili iz Doma Bjelovar, a treće mjesto osvojili su domaćini, korisnici iz Doma Ljeskovica. Najboljih troje u svim disciplinama osvojili su medalje i pisana priznanja, a ukupni pobjednici i pehare. U nastavku nakon svečanog ručka korisnici domova su nastavili s druženjem.

 

Izvor: pozega.eu

You may also like...