Općina Oriovac: Predstava “Svećenik krvave haljine” oduševila publiku

17.12.2017. u 19. sati u Društvenom domu u Lužanima mladi župe Gospe Fatimske odigrali su svoj prvi kazališni komad pod nazivom Svećenik krvave haljine. Priča je to koja je proizašla iz istoimene knjige francuske autorice Raoul de Navery. Temelji se na istinitom događaju. Izvorno je radnja smještena u 19. stoljeće u Irsku, no mladi su radnju pomalo pretočili na naše područje, najavio je na samom početku predstave župnik župe Lužani, Saša Paveljak. Glavni je junak svećenik Patrik. Službovao je 78. godina, a kada je umro oplahivan je kao veliki dobročinitelj i štovan kao svetac. Glas o njemu proširio se po cijeloj Europi.
U ovoj predstavi župnik Patrik saznaje tko mu je ubio brata i to za vrijeme ispovjedi kada mu je tu informaciju povjerio ubojica. Svećenička služba nije mu dozvoljavala otkriti taj smrtni čin vlastima kako bi se ovozemaljska pravda sprovela u djelo. S tom je spoznajom zaključanom u sebi morao živjeti mnogo godina, a svo to vrijeme, ubojicu nije osuđivao, nego ga je, naprotiv, kršćanskom ljubavlju cijelo vrijeme molio za pokajanje.
Predstava je bila izuzetno dobro posjećena. Mlade su došli podržati načelnik Općine, Antun Pavetić i njegova zamjenica Željka Čorak te predsjednik Općinskog vijeća, Josip Jagodar. Osim domaćih mještana, zainteresiranih je bilo i iz okolnih područja.
Sav prikupljeni dobrovoljni prilog bio je za potrebe župnog karitasa, a župnik Saša zahvalio se svima koji su se odazvali te načelniku Općine bez čije pomoći predstava ne bi bila moguća.

 

Izvor: oriovac.hr

You may also like...