Općina Sibinj: Skuhali 650 litara lovačkog čobanca i prodali u humanitarne svrhe

Ako ste ovih dana poželjeli kušati lovačke specijalitete, dobru priliku imali ste ove subote, 26. kolovoza u Sibinju. Ondje su naime lovci udruženi u Lovački savez Brodsko posavske županije, uz pomoć domaćega Lovačkog društva Petnja i Općine Sibinj, organizirali tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog čobanca – 4. Čobanijadu.

Iz 30 kotlića, 30 čobanaca, svaki dobar na svoj način. No, što je najvažnije za najbolji?
Svježe meso divljači. Optimalno četiri vrste. Srnetina, veprovina, jelen…kuha se tri i pol sata, ovisno o količini i vrsti mesa. Začini – slatka i ljuta paprika, sol, malo lovorova lista, a neki stavljaju i malo bijelog vina. Najvažnija je dobra volja i iskustvo – kažu lovci.

Cilj je ove gastromanifestacije svojevrsni team building lovaca. Ali i kontakt s građanima. Lovački čobanac svakako je dobra motivacija – ističe Mato Grgić, predsjednik županijskog lovačkog saveza.

Uz tradicionalnu fišijadu i kukuruzijadu, i Čobanijada će tako biti uvrštena kao jedan od prepoznatljivih gastro evenata na području općine Sibinj – kaže zamjenik načelnika Općine Sibinj Tomislav Topalović.

Skuhano je tako u Sibinju oko 650 litara čobanca koji je rasprodan u humanitarne svrhe. A, kakav su tek posao imali članovi stručnog žirija, njih trojica, Josip Perčević, Miša Balen i Dražen Krstanović – morali su odabrati najbolji od 30 čobanaca. Nijanse su presudile. Pobjednici su članovi Lovačkog društva Graničar iz Starog Petrovog Sela. Drugo mjesto osvojila je Lovačka udurga Fazan iz Siča, a treće Lovačka udruga Orljava iz Slavonskog Kobaša.
Bila je to u Sibinju odlično ugođena subotnja večer, kakvu slijedeće prigode ne smijete propustiti.
Izvor: brodportal.hr

You may also like...