Proslava Dana Općine i 31. Stupnička berba grožđa

U sklopu proslave  Dana Općine, najznačajnija je folklorna manifestacija „Stupnička berba grožđa“ koja je ove subote, 10. rujna održana 31. put u organizaciji KUD – a  „Zrinski“.

U suradnji s KUD-om pripremili smo bogat kulturno – umjetnički program koji je počeo u 16,30 sati prijateljskom nogometnom utakmicom vetarana Brodski Stupnik – Stupnik (kod Zagreba).

U 17,00 sati dočekali smo gostujuće skupine i kulturno umjetnička društava, a potom smo posjetili nadaleko poznate stupničke vinograde. Dok se u vinogradima bralo grožđe odzvanjala je vesela šokačka pjesma. Među čokotima se malo i fotografiralo i zapjevalo.

U 19,00 sati služena je sveta misa u župnoj crkvi svetog Ilije Proroka. Nakon mise u 19,45 sati krenula je povorka KUD-ova kroz naselje.

U Društvenom domu u 20,00 sati započeo je kulturno umjetnički program gdje su se brojni gostujući  KUD-ovi predstaviti pjesmom, plesom i scenskim nastupom, uz prikaz starih običaja vezanih uz berbu grožđa. Živopisnim spletom pjesama i plesova uz prekrasne koreografije nastupili su gostujući KUD-ovi iz Slobodnice, Kaniže, Šumeća, Slavonskog Broda, Korduševaca, Cernika, te čak dva KUD-a iz BiH: iz Bijele kod Brčkog i Roškoga polja; a posebne gošće bile su članice Ženske pjevačke skupine KUD-a Kraluš iz Stupnika kod Zagreba. Najveću su pozornost na pozornici privukle mlade djevojke u narodnim nošnjama koje su nogama u bačvama gazile (gacale) tek ubrane grozdove i tako, po starinski, cijedile mošt. Pet njih natjecalo se u tome nimalo lakom zadatku, a friško iscijeđeni mošt kušali su potom iz plastičnih kaca ispod djevojačkih nogu i ocjenjivali „stručnjaci“ Danijel Marušić, Davor Vlaović i Vlado Marić kandidati na različitim listama za hrvatski sabor te općinski načelnik Petar Lovinčić. Po završetku folklornog programa sve goste zabavljao je Tamburaški sastav “STROSSMAYER”.

Folklornom programu prethodila je i svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je načelnik Petar Lovinčić, (koji je već u četvrtkom mandatu općinski načelnik) naglasio kako budućnost daljnjeg razvoja vide u povlačenju sredstava iz EU fondova za koje imaju 20-ak potpuno spremnih projekata. Među njima je i nekoliko kapitalnih projekata poput izgradnje oborinske kanalizacijske mreže, pješačkih i biciklističkih staza, ali i Tehnologijsko –  inovacijsko razvojni inkubator.

 

Izvor: brodski-stupnik.hr

You may also like...