Sibinjska fišijada izrasta u turistički brend općine

U subotu se centrom Sibinja širio miris ribe. Brojni Sibinjci i njihovi gosti sudjelovali su ili posjetili drugu fišijadu održanu u parku u središtu Sibinja. Iako na svom području imaju Petnju, omiljenu destinaciju brojnih ribiča, do prošle godine Sibinjci nisu imali svoju fišijadu. Inicijativa za organizaciju došla je od Udruge sportskih ribolovaca “Petnja”, a spremno ju je dočekao i pružio svu logističku pomoć načelnik Josip Pavić. Osim ribiča, u organizaciji su sudjelovali članovi NK Mladost iz Sibinja i lokalno kulturno-umjetničkog društva.

Sibinjci su za posjetitelje osigurali besplatan fiš, a po simboličnoj cijeni su se prodavale i pole šarana. čak ni 800 ispečenih pola i 200 potkova nije bilo dovoljno za Sibinjce i njihove goste koji su došli na fišijadu i iskoristili ugodnu ljetnu večer. Osim odlično pripremljene ribe posjetitelji su mogli uživati u glazbi tamburaškog sastava “Najbolji hrvatski tamburaši”. Odlična tamburaška glazba i miris ribe, dugo u noć su se širili mjesom iz središnjeg općinskog parka, koji je i ove godine bio odlična lokacija, ali zbog sve većeg broja posjetitelja, već se traži lokacija za treću sibinjsku fišijadu.

– Dali smo si za zadatak uvesti nešto novo u općini, možda ucrtati se na karti gastro destinacija, a kao cilj smo si zadali da u pet godina postanemo najveća fišijada u županiji, a imamo neke zamisli oko organizacije čobanijade i kulinijade. Pripremljeno je 800 pola, a za posjetitelje kuhamo 200 litara fiša, a ove godine imamo potkove, ali i roštilj za posjetitelje koji nisu ljubitelji ribe. Nakon što smo prošle godine sjeli i dogovorili se, članovi ŠRU Petnja su se u potpunosti uključili u organizaciju, a kao što se moe vidjeti, preko 100 članova udruge je večaras ovdje i pomaže u organizacije. Zahvala ide i NK Mladost iz Sibinja koji su bili zaduženi za velike šatore. Mislim da ćemo se sljedeće godine prebaciti na drugu stranu radi većeg prostora, jer je ovaj postao premal, rekao je Josip Pavić, načelnik općine Sibinj.

– Ove godine na Fišijadi su nastupile 32 ekipe, ali sljedeće godine ćemo moći organizirati natjecanje i za vše ekipa, jer je ove godine bio puno veći interes, nego što smo imali prostora. Na prošlogodišnjim propustima smo se naučili i ove godine smo uduplali broj postolja i u jednoj turi pečemo 300 šaranskih pola, a ove godine smo kao novitet uveli i potkove. Riba je došla jutros u 8 sati i prijepodne se čistila i pripremala. Udruga boji 200 članova i većina članova je angažirana oko Fišijade, a za večeras smo priredili 800 pola i 200 potkova, rekao je Ivica Koprivnjak, predsjednik Udruge sportskih ribolovaca „Petnja“ Sibinj.

5. mjesto zauzela je ŠRU Grgeč iz Jarug, na 4. mjestu se nalazi Josip Kitanović – restoran Đeram iz Velike Kopanice,. Treći je Danijel Boranić iz Oriovca, drugi Ivica Pandurević iz Velike Kopanice, do je ovogodišnji pobjednik Josip Antolić iz Beravaca.Pobjednik sibinjske fišijade bio je Beravčanin Josip Antolović, koji nam je otkrio u čemu je tajna pripreme dobrog fiša

– Nadao sam se dobrom plasmanu, možda ne prvom mjestu, ali recimo u prvih pet. Tajna kuhanja krije se u dugogodišnjem kuhanju fiša, vodi, ribi, paprici i vatri ispod kotlića koja mora biti uravnotežena. Riba ne smije skakati unutra jer će se raspasti, mora biti uravnoteženo. Definitivno se kuha na drva, a najbolje drvo za fiš je crvena vrba. Fiš kuham bar jednom tjedno za svoju dušu, plus još za proslave i društvo. Iskeno, u životu nisam upecao tri ribe, a u životu sam skuhao 3000 kotlića fiša paprikaša, rekao je Josip Antolović, pobjednik druge sibinjske fišijade.

Sibinjci su nakon odlične prve fišijade, sinoć organizirali još posjećeniju i bolju fišijadu, ispisali odličnu pozivnicu za sljedeću godinu i podcrtali svoju fišijadu na karti županijskih gastro manifestacija.

 

Izvor: 035portal

You may also like...