Studijski posjet LAG-ova Brodsko-posavske županije u Istru

CAM00738

Suradnjom LAG-ova i Brodsko-posavske županije, u vremenu 27.02.-01.03.2015. godine, organiziran je studijski posjet u Istru gdje su članovi, zaposlenici i volonteri LAG-a Posavina, LAG-a Zapadna Slavonija i LAG-a Slavonska ravnica te predstavnici Razvojne agencije CTR d.o.o. i Brodsko-posavske županije sudjelovali na manifestacijama „Dani meda 2015.“ i „S klobasicom u Europu“ organiziranim od LAG-a Središnja Istra, Istarske županije i pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.


Sudionici studijskog putovanja su u Petak, 27.02.2015.godine nazočili manifestaciji „Dani meda 2015“ u Pazinu, a koja se odvijala u partnerstvu lokalnih proizvođača sa Splitsko-dalmatinskom županijom, odnosno LAG-ovima “Adrion“, „Cetinska krajina“ i „Škoji“ koji su se ovom prilikom predstavili te prezentirali ključne aktivnosti svoga djelovanja.

U nastavku programa 1.dana studijskog putovanja predstavljen je rad i aktivnosti Grada Pazina, također sudionici su imali priliku kroz primjere dobre prakse upoznati se sa načinom pripreme i posluživanje hrane u agroturizmu Štefanić te jelima spravljenim po tradicionalnoj recepturi iz sastojaka proizvedenih i uzgojenih na samom gospodarstvu, kao i kroz obilazak podruma i degustaciju vina obitelji Bažon koja njeguje uspješnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva .

CAM00742

Predstavljen je i projekt Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije Istra Inspirit, koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. Projekt je prepoznat kao važan proizvod kulturnog turizma, te je nagrađen mnogobrojnim prestižnim nagradama.

Drugi dan boravka u Istri, sudionici studijskog putovanja su u Sv. Petru u Šumi nazočili svečanosti otvaranja manifestacije „S klobasicom u Europu“ i obilazak sajma kao i sudjelovanju u izlaganju svojih proizvoda.

„S klobasicom u Europu“ je manifestacija koja promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih istarskih i hrvatskih klobasičarskih proizvoda te očuvanje tradicionalnog načina proizvodnje kobasica. Manifestacija se ove godine održala po treći put u organizaciji Općine Sv. Petar u Šumi uz potporu Udruge proizvođača istarskog pršuta te u partnerstvu s Osječko baranjskom županijom, odnosno LAG-ovima “Karašica“, „Baranja“ i „Vuka-Dunav“ koji su se ovom prilikom predstavili te prezentirali ključne aktivnosti svoga djelovanja.

LAG Posavina su vrlo uspješno predstavljali izlagači:

-OPG Boić

-OPG Vučković

Sudionici su za vrijeme dvodnevnog trajanja sajma, sudjelovali na predavanju Ministarstva poljoprivrede koje je na temu „Priprema i provedba Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova putem Mjere LEADER te budućnost LAG-ova u razdoblju 2014-2020“ održao Ivan Ciprijan, voditelj Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja te na prezentaciji rada Agencije za ruralni razvoj Istre- AZRRI, koja je osnovana od strane Istarske županije sa zadatkom povezivanja javnog i privatnog sektora, te pripreme i provedbe projekata u ruralnom prostoru.

CAM00620

Studijsko putovanje je nastavljeno u Labinu, sjedištu LAG-a „Istočna Istra“ koji se nalazi u prostoru nekadašnje Uprave Istarskih ugljenokopa Raša, a danas infrastrukturi koja se namjerava revitalizirati i obnoviti u posebnu gradsku cjelinu s brojnim sadržajima kao dostojan podsjetnik na bogatu rudarsku povijest Labina i Labinštine.

Organiziran je posjet i obilazak lončarske radionice Merania u Krapnu (Raša) koji je poznat po proizvodnji autohtonih suvenira i uporabnog keramičkog posuđa za kuhanje i serviranje, rustikalnu rasvjetu te keramiku za interijere i eksterijere kao i obilazak Art gastro galerije Negri u Palači Negri iz 17. st. koji su nasljednici labinske plemićke obitelji, a danas su vrsni proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Negri“ koje je dobitnik dvije zlatne medalje za kvalitetu, a uvršteno je i u talijanski vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja „Flos Olei 2011“.

CAM00682

Na kraju drugog dana studijskog putovanja organiziran je obilazak Agroturizma Kaštel Pineta koji je smješten je na istočnom djelu Istre u naselju Sv. Martin (Općina Sv. Nedelja). Velika seoska kuća, nekoć vlasništvo plemenite obitelji Lazzarini iz Labina, uočljiva je pri samom ulasku u malo selo. Ime Pineta je dobila po crnogoričnoj šumi koja se nalazi iza kuće, a agroturizam se ponosi jelima spravljenima po tradicionalnoj recepturi iz sastojaka proizvedenih i uzgojenih na vlastitom gospodarstvu u što su se svi sudionici imali priliku uvjeriti za vrijeme organizirane večere.

CAM00735

Na kraju studijskog posjeta, u Nedjelju 01.03.2015.godine, organiziran je obilazak primjera kuće za odmor uz stručno vodstvo Radenka Slokovića, direktora Turističke zajednice Središnje Istre koji je u prezentaciji istaknuo značajan porast broja smještajnih kapaciteta u središnjoj Istri što je rezultiralo i porastom noćenja na području. Po vrsti smještajnih kapaciteta, prevladavaju kuće za odmor, autentične ruralne kuće koje nude povratak u istarsku tradiciju, te tzv. ruralne vile koje gostu pružaju moderan komfor u dodiru s netaknutom prirodom unutrašnjosti Istre u što su se svi sudionici ovog vrlo uspješnog i zanimljivog studijskog putovanja imali priliku i sami uvjeriti.

You may also like...