Andrijevčani su u velikim kotlovima (oranijama) skuhali čak 800 klipova kukuruza i svim ih gostima dijelili besplatno. Kuhaju se oko sat i pol do dva, da se ne prekuhaju, u vodi ih valja odmah posoliti, a najbolje ih je jesti dok su vrući. Da se ne opečete, organizatori su pripremili i posebne ‘salvete’ – od listova kojima zreo klip inače bude umotan. Stari je to pastirski običaj kada su naši stari kuhali kukuruze u oranijama, ali ne na plin k’o danas, nego na drva i vatru. I onda se plesalo, pjevalo, družilo, volilo se i pojest i popit, a danas je sve to slabo. Ali ne dozvoljavamo da se običaji naših starih zaborave. Imamo fala Bogu što ponuditi našim gostima. Kukuruzi su i ove godine dobro urodili i nema GMO-a, sve su domaći.
– Deveta je kukuruzijada, a prijavilo se jako puno djece koja su nas iznenadila. Ove godine nastupa šest KUD-ova. I ove gdoine smo pripremili 800 klipova za naše goste. Naše selo je živnulo s Kukuruzijadom, živnulo je i mlado i staro i ovo je jedinstena manifestacija da se cijelo selo pokrene, a da nema nikakve veze s politikom. Ime Kukuruzijada pojavilo se godinu dana prije Kukuruzijade, kada su tamburaši svirali ovdje na igralištu i dosjetili se kako bi mogli kuhati i peći kukuruz uz pjesmu i tamburu, rekao je predsjednik KUD-a Slavonija Antun Lukićević.
Izvor: 035portal.hr