IPARD 101 – primjer ulaganja u traktore

traktorS obzirom na nove mogućnosti ulaganja u kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, šaljemo Vam primjer ulaganja u traktore.

Primjer: Podnositelj se bavi voćarskom proizvodnjom. Na početku ulaganja (prilikom prijave na natječaj) podnositelj ima 10 ha pod voćem registrirano u ARKOD –u. Za sufinanciranje iz IPARD sredstava prijavio je samo ulaganje u nabavu traktora  maksimalne prihvatljive snage  70 kW.

Za prijavljenu snagu traktora od 70 Kw podnositelj mora zadovoljavati kriterij potrebne površine (>20<50ha) na početku ulaganja, dok on prema postojećoj površini pod voćem od 10 ha može nabaviti traktor maksimalne prihvatljive snage 60 Kw (> 10<20 ha).

S obzirom da na početku ulaganja ne zadovoljava kriterij potrebne površine pod voćem, da bi mu bio prihvatljiv traktor od 70 kW podnositelj mora planirati povećanje površina pod voćem (>20< 50ha) na kraju ulaganja što je potrebno detaljno opisati u investicijskoj studiji/poslovnom planu. Na kraju ulaganja (prilikom podnošenja Zahtjeva za isplatu) povećanje površine pod voćem treba dokazati upisom u ARKOD.

Ukoliko na kraju ulaganja prilikom podnošenja ZZI podnositelj ne bude zadovoljio kriterij potrebne površine za traženu snagu traktora od 70 kwh koja mu je odobrena u skladu s planiranim povećanjem površine pod voćem opisano u investicijskoj studiji, ukupan iznos prihvatljivog ulaganja u traktor biti će smanjen u skladu sa utvrđenom površinom pod voćem u  ARKODU i pripadajućom snagom traktora.

VAŽNO: površine pod različitim kultivarima unutar iste kategorije mogu se zbrojiti radi povećanja ukupnog obujma proizvodnje u cilju nabavke traktora veće snage !

Za sva ostala pitanja u vezi prijave i izrade projektne dokumentacije stojimo Vam na raspolaganju putem adrese robert@eufondovi.hr .

You may also like...