Održana Oriovita i fišijada 2016.

 

U organizaciji Brodsko-posavske županije, općine Oriovac, Poljoprivredno savjetodavne službe, Udruge vinogradara i voćara općine Oriovac te Športsko ribolovne udruge Šaran u Oriovcu je održana prva međunarodna, šesta međužupanijska, osma županijska i 18. općinska manifestacija „ORIOVITA 2016.“ Uz predavanja, ocjenjivanje vina, održan je i Poljoprivredno-gospodarstveni sajam, te nadaleko poznata fišijada, na kojoj se okupilo pedesetak natjecatelja. Ove je godine Frankovka Slavka Drčelića postala šampionsko vino Oriovite. Na Fišijadi je pak među pedesetak prijavljenih ekipa pobijedila drugi put zaredom Udruga majstora kotlića Slavonije i Baranje iz Osijeka, koju je predvodio iskusni fiš majstor Damir Toša. Obje manifestacije posjetili su brojni posjetitelji, među njima i saborski zastupnici: Pero Ćosić, Davor Vlaović, Ljubica Maksimčuk i Marija Budimir, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, županijski pročelnici Željko Burazović i Klara Šćuka.

Župan Danijel Marušić pohvalio je organizatore manifestacije – Oriovita je manifestacija koju BP županija apsolutno podržava. Čestitam načelniku Pavetiću i svim organizatorima na odličnom radu i ustroju ove manifestacije, na zaštiti tradicije i gospodarstva u ovoj općini, te svim nagrađenim vinarima i majstorima fiša.

Pero Ćosić je istaknuo posebnu važnost Oriovite za čitavu našu županiju i njezin gospodarski i turistički potencijal – Ova je manifestacija odavno prerasla granice županije, a sad je po prvi put međunarodna. Čestitam Udruzi vinogradara i voćara općine Oriovac, čestitke i pobjednicima i svima koji su sudjelovali na ovoj manifestaciji. Ona ima izuzetnu važnost, a samim tim i podršku županije.-

Davor Vlaović je naglasio – Pratim ovu manifestaciju od samih početaka i moram i ovom prigodom pohvaliti rad Udruge vinogradara i voćara, ali i načelnika Pavetića, koji pruža podršku manifestaciji od prvog dana. Danas je to jedna iznimno važna, dobro organizirana i kvalitetna manifestacija, na ponos općini Oriovac, ali i našoj županiji.-

Posebni gosti ovogodišnje Oriovite došli su članovi makedonske Savjetodavne službe u poljoprivredi, na čelu s ravnateljem Igorom Zlatkovom, koji je ujedno i potpredsjednik Mreže savjetodavnih službi jugoistočne Europe, nedavno osnovane u Bugarskoj. Među gostima je bilo i brojno izaslanstvo hrvatske Savjetodavne službe, među njima i Milan Husnjak, viši koordinator za međunarodnu suradnju u Savjetodavnoj službi Hrvatske i predsjednik Mreže savjetovanih službi jugoistočne Europe. (izvor: www.radioslavonija.hr)

You may also like...