Održane 16. Oriovačke žetvene svečanosti

Žetva može početi – pjesmom su iz Oriovca poručili folkloraši KUD-a Luka Ilić Oriovčanin, domaćini i organizatori tradicionalnih Žetvenih svečanosti, kojima od zaborava čuvaju drevne običaje žetve na žitorodnim slavonskim poljima. Pomogli su im u tome brojni gosti, KUD-ovci iz Viljeva, Bocanjevaca, Slavonskog Kobaša, Bickog Sela, Žeravca, Lapovaca, Šiškovaca. Stariji znaju i mladima treba objasniti kako se to nekad o žetvi  radilo u poljima.

U povorci ulicama Oriovca i konjanici i zaprege. Folklorni program počeo je na pozornici u parku, a potom je zbog kiše premješten u dvoranu Društvenog doma. Izvedbom čuvenoga Linđa oduševili su članovi i članice istoimenog KUD-a iz Neuma.

Oriovački KUD već 16 godina nastoji održati tradiciju ove manifestacije, koja je tematski jedinstvena. Oriovac, danas gotovo mali gradić u kojemu su poljoprivredu i ratarstvo zamjenili obrtništvo i poduzetništvo, još je okružen plodnim slavonskim poljima, pa žetve još ponajviše ima u susjednim selima općine, ponajviše u Slavonskom Kobašu gdje ljudi još pretežito žive od poljoprirvrede.

Tijekom programa predstavljene su i birane najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Pobjedila je Barbara Margetić iz Slavonskog Kobaša. Oriovačke žetvene svečanosti još su jednom oglasile i poruku: plodna žitna polja slavonska još su živa i živjet će, sve dok od zaborava čuvamo baštinu naših predaka.

 

Izvor: brodportal.hr

You may also like...