Općina Oriovac: Održano 3. postrojavanje pripadnika civilne zaštite

Dana 1. travnja 2017. u 9 sati održano je redovno godišnje postrojavanje pripadnika civilne zaštite na području općine Oriovac. Tako se u Vatrogasnom domu ove subote okupilo oko 30 pripadnika. U kratkom uvodu okupljenima se pozdravnim riječima obratio načelnik Stožera civilne zaštite,  Jadranko Mličević koji se od srca zahvalio na odazivu, prisjetio se određenih kritičnih situacija i poplavljenih područja naše općine te naglasio kako su ovakvi susreti uvelike važni za pravilan i, prije svega, učinkoviti rad ovog ustrojstva kako bi se pomoglo mještanima u kriznim situacija, te između ostalog, i opravdala njihova sama postojanost. Događaju su nazočili i gosti, Željko Valešić, predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod, Ivan Nožina, predstavnik tvrtke IN KONZALTING d.o.o. koji su  također izvijestili nazočne o važnosti postojanja civilne zaštite i informirali ukratko o određenim izmjenama u sustavu. Nazočnimacivilna zastita 2017 4 se

obratio i Antun Pavetić, načelnik Općine, koji je u svom obraćanju istaknuo kako je i ove godine Općina u svome proračunu osigurala financijska sredstva za rad civilne zaštite kako bi zaštita i sigurnost mještana bila na što kvalitetnijoj razini. Tako će se svim pripadnicima civilne zaštite nabaviti potrebna oprema za nesmetan rad u svim vremenskim uvijetima. Ove su godine također svi članovi osigurani od nezgode.

Nakon prijašnjih edukacija punjenja vreća pijeskom i izrade zečjih nasipa te zbrinjavanja požara na otvorenom, u ovom trećem susretu članove CZ-a čekalo je vrlo važno predavanje iz područja zdravstva. Kroz teme lomovi i iščašenja, opekline, kravarenje i reanimacija, nazočni su naučili kako stručnije pomoći unesrećenome i ovladali tehnikama reanimacije što je od životne je važnosti posebice u današnje vrijeme. Zastoj srca je nešto što ne izaziva određena elementarna nepogoda ili izvanredna situacija, nego čovjek u svakom trenutku može očekivati ovakve srčane poteškoće kod ljudi, a brza reakcija i pravilna medicinska pomoć od presudne su važnosti za preživljavanje pojedinca do dolaska hitne pomoći. Za ovo kvalitetno predavanje i praktičnu primjenu pobrinula se ekipa iz Zavoda za hitnu medicinu Slavonski Brod, Bojan Kralj, Marijan Bašić i Valentin Župan. U više od 4 sata svatko je od nazočnih ponaosob primjenio naučeno, a novost na ovoj edukaciji je primjena automatskog vanjskog defibrilatora – AVD. Radi se o uređaju vrijednosti 15.000,00 kn koji je u potpunosti automatiziran i spreman odraditi defibrilaciju, odnosno dati elektro šokove unesrećenome prilikom postupka reanimacije. Prema najavama, jedan bi takav uređaj bio dostupan i na prostoru općine Oriovac.

Na samom završetku pristupilo se i pisanju pismenog ispita, a načelnik stožera još se je jednom zahvalio na odazivu.

 

Izvor: oriovac.hr

 

You may also like...